Hopp til hovedinnholdet

Straff for bruk av fyrverkeri

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei Får jeg bot på 8000kr får å ha blitt med på å fyre opp raketter? Hvis jeg får det, kan jeg vente til jeg er 18 år å betale da? Eller betale litt å litt hver måned. Må jeg til Rettssak for dette? De andre som var med på det er 15 år, får jeg mer straff enn de som er 15 år? Eller får alle like mye straff?

Besvart 13.02.2019 09:30
 

Svar
Hei

Det er politiet som må vurdere om du skal straffes for ulovlig bruk av fyrverkeri, og hva straffen eventuelt skal bli for deg. Jeg vil ikke tro at de vurderer 15- og 16-åringer så ulikt utfra alder og hva man kan forvente av oppførsel. Straffen kan likevel bli ulik for eksempel dersom noen var mer involvert enn andre. 

Det vanligste er nok at politiet gir bot for ulovlig bruk av fyrverkeri, og hvis du godtar boten blir det ikke rettssak. 

 

Hva boten eventuelt blir kan ikke jeg svare på. Hvis du får en bot, skal den i utgangspunktet betales med en gang. Du kan be Statens Innkrevingssentral (de som tar seg av at bøter mv. blir betalt) om å dele opp boten, eller utsette betalingen. Du må kontakte Statens Innkrevingssentral om dette, dersom det er aktuelt. 

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva skjer når du bryter loven?

To gutter som stjeler

Visste du at relativt små lovbrudd kan føre til to års utsettelse på sertifikatet, nei til studier i utlandet og problemer med visum til enkelte land?

Les mer

Husk dette når du skal bruke fyrverkeri

Fyrverkeri (colourbox.com)

Vær forsiktig, og husk å ta dine forholdsregler når du er i kontakt med fyrverkeri. Fyrverkerireglene kan du friske opp her!

Les mer

Lovbrudd av de mellom 15 og 18 år

Gutter i hettejakke

Du er over den kriminelle lavalderen, men likevel ikke myndig. Hvilke regler gjelder for deg mellom 15 og 18?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Politi
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om politi