Hopp til hovedinnholdet

Er det ulovlig å drikke sider (med svært lite alkohol) hvis jeg er 14-15 år? Gjør mamma noe ulovlig ved å la meg drikke dette?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Er det ulovlig å drikke cider hvis jeg er 14-15 år? Noen ganger hvis det er jul eller noe sånt pleier jeg og mamma å kjøpe cider som har ca. 0,014/0,14 prosent alkohol(husker ikke akkurat hvor mye). Kan mamma straffes hvis noen får vite det? Hilsen jente 14. :)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

 

Aldersgrensen for kjøp av øl, vin og tobakk er 18 år i Norge, mens aldersgrensen for kjøp av brennevin er 20 år. Det er imidlertid ikke den mindreårige som kjøper, eller bruker, alkoholen som gjør noe ulovelig, men den som selger eller utleverer alkoholen til den mindreårige. 


§ 1-5 i alkoholloven:
”Salg, skjenking eller utlevering av alkoholholdig drikk med 22 volumprosent alkohol eller mer må ikke skje til noen som er under 20 år.
Salg, skjenking eller utlevering av alkoholholdig drikk med lavere alkoholinnhold enn 22 volumprosent må ikke skje til noen som er under 18 år.”


Alkohollovens § 1-3 definerer hva som skal regnes som alkoholholdig drikk:
”I denne lov brukes alkoholholdig drikk som fellesbetegnelse på drikker som inneholder mer enn 2,5 volumprosent alkohol, likevel slik at aldersgrensebestemmelsen i § 1-5 også får anvendelse på drikk mellom 0,7 og 2,5 volumprosent alkohol.”

Moren din gjør altså ikke noe ulovlig når hun kjøper denne typen sider til deg, og lar deg drikke det. All drikke som inneholder mindre alkohol enn 0,7 % blir regnet som alkoholfritt, og det er derfor tillatt å servere, eller selge, dette til mindreårige.

 

Hilsen RUStelefonen 08588
Ring eller send SMS til 08588

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Rus
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om rus


Quiz: Hva vet du om ytringsfrihet?

Hva slår fast at de under 18 år også har ytringsfrihet?