Hopp til hovedinnholdet

Burde en 14 åringer se film med 18-årsgrense?

Gutt 14 år
 

Spørsmål

hvor pålitelig er aldersgrensene på filmer. Anbefaler du en 14 åring å gå på 18-års aldersgrense filmer?????

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for spørsmålet ditt
Aldersgrenser på film er pålitelige i den forstand at de forteller noe om hva slags innhold man kan forvente seg i en film. Medietilsynet fastsetter alle aldersgrensene på kinofilm, men ikke på DVD/Blue Ray, film på TV etc. Den aldersgrensen fastsetter bransjen selv. Bransjen er de som viser, distribuerer eller selger filmen. Derfor kan den aldersgrensen du ser på en DVD-film være annerledes enn den aldersgrensen filmen hadde på kino. Medietilsynet fastsetter heller ikke 18-årsgrensen, det er det også bransjen selv som gjør. I disse tilfellene så vurderer Medietilsynet filmen og gir beskjed til distributør om at denne filmen ikke kan få 15-årsgrense. Distributør setter da en 18-årsgrensen og står ansvarlig for innholdet som kanskje bryter med loven.    

 

Når en film eksempelvis får en 15-årsgrense da er det fordi man tror at de som er yngre enn aldersgrensen kan ta skade av det man ser på lerretet. Med skade mener man at tilskueren kan få sterke følelsesmessige reaksjoner som av og til kan være vanskelige å bearbeide. Tilskueren kan bli skremt eller urolige av det han eller hun opplever, eller innholdet kan gi opphav til bekymring eller skape forvirring rundt forestillinger av hva som anses som rett og galt. Selvfølgelig er vi alle forskjellige og vi har også en ulik «tålegrense», men når vi fastsetter aldersgrenser så prøver vi å tenke på hva et gjennomsnittlig barn eller ungdom tåler.

 

Når en film har fått en 18-årsgrense, noe som er veldig sjeldent for kinofilm, så er innholdet ofte av ekstrem karakter. Slikt ekstremt innholdet er det ikke bare de under 18 år som reagerer på, men også veldig mange voksne synes dette er i overkant av hva de ønsker å se. Vi anbefaler derfor ingen under 18 år og se en film med 18-årsgrense.

 

Hilsen Medietilsynet i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser