Hopp til hovedinnholdet

Kan butikken nekte å selge deg alkohol hvis de tror du skal gi det til noen som er for unge til å drikke alkohol?

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en gutt på 18 år som forleden skulle kjøpe øl på butikken. Jeg hadde med en kompis på 17 år som også skulle ha noe mat. Vi gikk sammen gjennom butikken og til kassen, og la på hver for oss. Hun i kassa spurte om legg, men spurte også om legg på kompisen min. Siden han bare var 17 år ble jeg avvist fra å kjøpe Alkohol, selv om alkoholen kun var til meg. Det var heller ikke store mengder. 5 øl... Hva er egentlig riktig her? Kan kasserer avvise meg på denne måten?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Kort sagt er svaret på spørsmålet ditt ja. De som selger alkohol, har en plikt til å forsikre seg om at dem som de selger alkohol til ikke er under 18 år. Dersom de mistenker at alkoholen skal gis til noen som er under 18 år som også er med når man handler, kan de også nekte å selge alkoholen til dem som er gamle nok til å kjøpe alkohol.

Du kan lese mer om dette i alkoholloven § 1-5.

Dersom det gjennomføres en sivil kontroll i butikken, hvor de ikke fanger opp slike tilfeller, vil de kunne miste retten til å selge alkohol.

Hilsen Juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

- Kjøper alkohol til mindreårige

Kjøper vin (colourbox.com)

Jeg skal på fest i helgen og vil kjøpe med øl og rusbrus og sånt til noen venner som ikke har fylt 18 ennå. Hvis jeg går alene i butikken vet jo ingen at jeg egentlig kjøper til noen andre, så jeg tenkte å prøve. Hva skjer om jeg blir tatt?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Alkohol
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om alkohol