Hopp til hovedinnholdet

Jeg lurer på om foreldre kan bli straffet for å ikke nekte eller gjøre noe med at en person under 18 år konsumerer alkohol på et privat område?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei, jeg lurer på om foreldre(myndige personer) kan bli straffet for å ikke nekte eller gjøre noe med at en person under 18 år konsumerer alkohol på et privat område. Dette innebærer ikke at denne personen har skaffet alkoholen til den mindreårige. Man vet jo at mindreårige faktisk har ingen lover mot seg for å drikke. Med andre ord, kan moren min bli straffet for å ikke nekte meg å drikke ølen i huset??

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

 

Etter alkoholloven, kan man straffes for "salg, skjenking eller utlevering" av alkoholholdig drikk til noen under 18 år. Man kan altså straffes for å utlevere øl, vin eller sprit til mindreårige, men verken foreldre eller andre kan straffes for at noen under 18 år konsumerer alkohol på egen hånd.

 

Aldersgrensene for salg og overlating av alkohol i Norge er satt for å beskytte ungdom mot de sosiale og helsemessige skader alkohol kan ha for unge mennesker, og foreldrene dine vil kunne nekte deg å drikke alkohol hjemme av hensyn til ditt eget beste.

 

Foreldre kan altså ikke straffes for å la barn drikke hjemme, men at de lar barn få lov til å drikke kan i noen tilfeller være et tegn på omsorgssvikt. Dersom du opplever dette, synes jeg du bør snakke med noen andre voksne om det.

 

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Alkohol
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om alkohol


Quiz: Hva vet du om kildekritikk?

Hvilken server har domenenavnet .org?