Hopp til hovedinnholdet

Spørsmål om trekk i lønn, pauser, overtid, tillegg, sykepenger, ringevikar.

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har et spørsmål angående jobben. Fordi jobben kan finne på å trekke oss i lønn for pauser vi ikke har tatt, er dette lovlig? Vi har heller ingen tillegg i lønnen om vi jobber søndager, og jobber 10,5 timer uten overtidsbetaling dagen. Jeg får også i jobben ringevakter og ingen lønn om jeg ikke arbeider. Likevel i kontrakten står det ingenting om en ringevakt-ansettelse. Jeg er deltidsansatt. Og det at jeg blir aldri satt opp på fastevakter, kun ringevakt, gjør at jeg ikke får sykepenger når jeg er syk. Er dette lov? Kan vi kontakte arbeidstilsynet angående dette?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Arbeidsgiver kan ikke trekke deg i lønn med mindre du samtykker eller et av vilkårene i arbeidsmiljøloven § 14-15 (2) er oppfylt.

Det skal foreligge avtale om når dere skal ta pauser i løpet av arbeidsdagen. Arbeider man mer enn 5 1/2 timer har man som arbeidstaker krav på minimum en pause på 20 min.

Jobber man mer enn 9 timer i løpet av 24 timer eller 40 timer i løpet av sju dager har man krav på et overtidstillegg på minimum 40 prosent jfr arbeidsmiljøloven § 10-6 (11) jfr § 10-4 (1).

Har man arbeidet mer en 8 uker har man opptjent seg rettigheter til sykepenger. Som ringevikar har du krav på sykepenger for de dager som du er satt opp på forhånd til å jobbe på. NAV kan forskuddsbetale sykepenger jfr Folketrydloven § 8-22 hvis arbeidsgiver nekter å betale sykepenger. NAV Servicetelefon 800 33 166

 

 

 

 

Med hilsen

 

 

 

Svartjenesten i Arbeidstilsynet i

 

 

 

samarbeid med Ung.no

 

 

 

 

 

 

 

Vær oppmerksom på at vårt svar i denne e-post kun er veiledende kortinformasjon.

 

 

 


Har du flere spørsmål om arbeid kan du også ringe Arbeidstilsynet på tlf: 815 48 222 

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Arbeid / jobb
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om arbeid / jobb