Hopp til hovedinnholdet

Hvor lang tid har jeg krav på vgs?

Gutt 19 år
 

Spørsmål

Hei :) Jeg ser ikke ut til å finne ut hva jeg vil gjøre med livet mitt. Jeg har nå gått to år på medier og kommunikasjon og et år på FHS. Jeg vet enda ikke hva jeg skal gjøre. Jeg har aldri likt det norske skolesystemet som krever at jeg må ha studiekompetanse for å studere. Alltid vært mest interessert i å jobbe istedenfor skole. Men nå har det seg slik at jeg vet ikke hva jeg vil jobbe som, eller hva jeg kunne tenk meg til å studere. Jeg har ingen planer om å studere på universitet men kunne tenkt meg å få en yrkesrettet utdanning ved å gå et par år videregående igjenog evnt lærling. Men jeg liker virkelig ikke vgs og trives ikke på skoler generelt. Burde jeg ta meg et jobbår? Hvor lang tid har jeg krav på vgs? Og jeg har tidligere søkt på 50-60 jobber men fikk negativt svar på de få jeg fikk svar på. Burde jeg bare si ja til en lavt betalende lagerjobb eller burde jeg søke på stillinger som krever mer? Vi er heldige å har så mange muligheter i Norge, klarer dessverre ikke velge.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei,

så fint at du kontakter oss for å høre om mulighetene dine!

Først og fremst vil jeg si at det er svært mange som er usikker på hva de vil gjøre i fremtiden, og selv om du kanskje føler at du har det travelt, så er det greit å prøve seg litt frem med på hva du liker. Du er fortsatt ung og har god tid.

På videregående har man rett på 3 (noen ganger 4) år opplæring med opptil 2 års pause underveis. Du sier at du alt har gått 2 år på Medier og kommunikasjon. Da rekker du egentlig ikke å fullføre noe nytt.

I enkelte tilfeller kan retten likevel utvides, for eksempel om du bytter utdanningsprogram eller hvis skolen har kapasitet. Derfor kan det være verdt å sjekke om det kan være mulig å få til noe. Kontakt i så fall rådgiver på skolen du vil gå på eller Inntakskontoret i fylket ditt.

Eventuelt er det også noe som heter praksiskandidat. Da tar du et helt fag- eller svennebrev gjennom opplæring i en bedrift. Hvis det virker interessant, må du snakke med fagopplæringskontoret i fylket ditt.

En annen mulighet er jo også å fullføre Medier og kommunikasjon, så du får generell studiekompetanse. Det finnes kjempemye spennende du kan studere på høyskoler og universiteter, og det som er ekstra gøy med det, er at du bare fordyper deg i et yrke eller fagfelt du er spesielt interessert i, og slipper alt det andre.

Du sier at du vurderer et jobbår, og det er også helt fint. Mange gjør det for å tenke på hva de vil gjøre. Er du for eksempel interessert i å jobbe i barnehage, kan du prøve ut det. Vil du jobbe med hendene, finnes også muligheter for det, for eksempel i industri. Samtidig kan det være lurt å ta en prat med rådgiver på den forrige skolen din for å finne ut om du har rett til å komme tilbake til videregående etter det året i tilfelle du får lyst.

Du sier også at du har søkt mange jobber uten napp. Nå vet jeg ikke hvordan du har gått frem, men kanskje du kan prøve en litt annen strategi. For eksempel kan det være veldig vanskelig hvis du har søkt mest over nett. Her er en tekst av UngInfo om ulike måter å søke jobb på. Håper den er til hjelp.

Hvis du er veldig usikker på hva du vil gjøre senere, finnes det også flere ulike instanser som kan gi deg informasjon og veiledning. De aller fleste fylker har karrieresentre som hjelper dem over 19 med slike ting. Bor du i Oslo-området, har du også UngInfo. Ellers hjelper også Oppfølgingstjenesten ungdom som er utenfor skole og arbeid med slike ting.

 

Vennlig hilsen

UngInfo Oslo i samarbeid med ung.no

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Jeg vet jo ikke hva jeg vil bli!

Jenter tenker (colourbox.com)

Noen ganger virker det som om alle rundt deg vet hva de vil bli når de blir voksne, men faktisk er det slik at de fleste bruker lang tid på å bestemme seg for hva de vil gjøre.

Av ungdomsredaksjonen i ung.no

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Arbeid / jobb
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om arbeid / jobb