Hopp til hovedinnholdet

Hva slags støtte kan jeg få når jeg studerer? Hvordan kan jeg få jobb? 

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg går siste semester i 3.vgs og har fått vite av foreldre at jeg blir hivd ut hjemmefra etter semesteret er over. Det har jeg nå akseptert. Går ting etter planen kommer jeg til å komme inn på studiet og bo på campusen der. Alt jeg trenger å vite for nå er hvordan jeg kan tjene penger nå frem mot slutten av semesteret og veien videre etter vgs. Har du noen forslag? (Hadde vært fint å få litt info angående mulige støtteordninger også takk)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Så leit å høre at du er i en slik situasjon. 

Husk at når du begynner å studere, har du mulighet til å søke stipend og lån fra Lånekassen - utrolig mange studenter klarer seg økonomisk takket være dette. Les mer om ordningen her. Om du klikker deg inn her vil du kunne se at du får opp til 50 460 kroner per semester i basisstøtte. Første utbetaling i semesteret er på kr 20 184, deretter vil du få kr 7569 de neste månedene av semesteret.

Som du ser, er den første utbetalingen i semesteret ganske høy, dette er for at du skal kunne ha muligheten til å etablere deg, betale depositum og pensum. 

Det finnes også andre legater og stipender for ulike formål, les mer i artikkelen under. Det er ikke alltid så lett å finne noe som passer, men det kan være verdt å lete.

Du nevner at du ønsker å tjene penger nå frem til slutten av VGS, og en mulighet er at du skaffer deg en deltidsjobb. 

Det er veldig vanlig å skrive mange jobbsøknader før en får napp hos en arbeidsgiver. For å effektivisere jobbsøkingen kan det derfor være lurt å skrive søknad utifra hva slags type jobber eller bransjer du søker i. Ønsker du deg en jobb i dagligvarebutikker som Kiwi eller Rema 1000, kan du for eksempel skrive en søknad som retter seg mot denne type jobber. Ofte krever de de samme kvalifikasjonene. Da vil du også slippe å skrive en søknad per jobb. 

Det kan være lurt å stikke innom, særlig i butikker eller cafeer/serveringssteder, spør etter daglig leder og hør om de ansetter folk. Forklar at du interessert i jobb og kunne tenke deg å jobbe der. Da kan det også være fint å ha med en søknad og CV.

Les mer om jobbsøking i artikkelen under, der vil du også finne linker til hvordan du skriver søknad og CV :) 

Håper dette svaret var til hjelp. Lykke til!

 

 

Vennlig hilsen

UngInfo Oslo i samarbeid med ung.no

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Stipend, fond og legater

Eurodesk

Lånekassen er ikke den eneste veien å gå for å få finansiert studier enten i Norge eller i utlandet. En skjult pengekilde kan være forskjellige typer fond og legater. Det finnes også stipend og legater til andre formål enn utdanning.

Les mer

Hvem får støtte fra Lånekassen?

Jente ligger i parken og studerer (colourbox.com)

Elever i videregående skole og studenter kan søke stipend og lån hos Lånekassen. 15. november er søknadsfrist for utdanningsstøtte i høstsemesteret, og 15. mars er søknadsfrist for vårsemesteret.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Arbeid / jobb
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om arbeid / jobb