Hopp til hovedinnholdet

Hva jeg jeg bli etter reiseliv?

Jente 15 år
 

Spørsmål

hei, jeg har veldig lyst til å bli flyvertinne eller noe innen reise, men jeg er litt usikker på hva jeg skal velge som vgs. Jeg har tenkt på å gå 1vgs på service og samfertsel, og 2vgs på reiseliv. Hva kan jeg eventuelt bli da? Kan jeg bli flyvertinne? Jeg lurer også på hva jeg kan gjøre etter vgs, fordi jeg blir jo ferdig på vgs når jeg er ca.18år, men jeg må vere 20 for å gå på flyvertinne kurs. Også, den skolen jeg må gå på 2vgs på reiseliv, heter Jåttå vgs, men på en side som heter 31skoler.no står det at det bare er 15 elevplasser, er det liten sjangs for å komme inn da? :(

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei,

og takk for spørsmålene!

Etter Vg2 reiseliv kan du velge mellom å gå i lære i resepsjonsfaget eller reiselivsfaget. Du kan også ta Påbygging til generell studiekompetanse etter Vg2 eller etter læretiden.

Etter resepsjonsfaget kan du for eksempel jobbe på hoteller og andre overnattingsbedrifter, flyselskaper, fergerederi og passasjerskip.

Etter reiselivsfaget kan du for eksempel jobbe i reise- og bookingbyråer, turoperatører, jernbaneselskaper, event- og attraksjonsbedrifter, turistkontorer og fergerederier.

Jeg er usikker på hvor gode jobbmulighetene faktisk er på disse områdene, men snakk gjerne med rådgiver på skolen om dette.

Du kan også bli flyvertinne etter videregående. Du er ikke nødt til å gå reiseliv først, men det trekker definitivt ikke ned. De fleste som jobber som kabinbesetning (flyvertinner, flyverter og pursere) har faktisk gått studiespesialisering, så det er altså ikke et krav.

For å bli flyvertinne må du først gå et kurs, som gjerne er arrangert av et flyselskap du har søkt jobb hos. Opptakskravene vil variere mellom selskapene, men du har rett i at man ofte må være 20 år. I tillegg er det nødvendig med normalt syn, god fysisk og mental helse, plettfri vandel og gode engelskkunnskaper. I tillegg til gode engelskkunnskaper er det en fordel om du også kan andre fremmedspråk, deriblant tysk, fransk og spansk etc. 

Mens du venter på å bli 20 kan du jo gjøre noe du synes virker spennende, for eksempel jobbe, studere eller reise. Her er noen tips.
 
Du spør også om hvor gode karakterer du trenger for å komme inn. Dette kan du spørre inntakskontoret i fylket ditt om. Det er ikke alle fylker som gir ut denne informasjonen, men du kan prøve å spørre.
 
Les mer om å jobbe som kabinbesetning på Utdanning.no og snakk gjerne med rådgiver på skolen din!
 

Vennlig hilsen

UngInfo Oslo i samarbeid med ung.no

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

VGS: Her er utdanningsprogrammene du kan velge mellom

Søk Vigo.no

Vil du utdanne deg ferdig til et yrke på videregående, eller tenker du å studere videre? Les om alle utdanningsprogrammene du kan velge på videregående her.

Les mer

Les mer om yrker og utdanning som kan passe deg

Gutt søker på laptopen sin (colourbox.com)

Har du funnet drømmeyrket, men lurer på hvilken utdanning du trenger? På utdanning.no finner du alt du trenger av informasjon om utdanninger og yrker.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Arbeid / jobb
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om arbeid / jobb