Hopp til hovedinnholdet

Får jeg fratrekk?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei. jeg er lærling i en barnehage og er ferdig med lærlingetiden i sommer. Må jeg ta fagprøven på denne arbeidsplassen? eller kan jeg utsette det og ta det en annen plass? Og jeg jobbet på denne arbeidsplassen 4 månder før jeg begynte på lærlingetiden, får jeg dette trekt fra lærlingetiden?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så flott at du tar fagbrev! Med fagbrev blir du også kvalifisert for å søke på en del utdanninger på fagskole og for å ta vg4 påbygging.

Det er ingen automatikk i at de månedene du jobbet før du ble lærling blir trukket fra, men hvis du og arbeidsgiver mener du blir klar for fagprøven tidligere kan dere sammen søke om fratrekk.

Fagprøven gjennomføres på arbeidsplassen din, med mindre det er helt spesielle grunner til noe annet. Vi anbefaler ikke å utsette den, det beste er å gjennomføre mens alt er ferskt. Det er også en frist for hvor lenge du kan vente.

Du sier ikke noe om hvorfor du vurderer utsettelse og/eller fagprøve et annet sted, men det tyder jo på at det er noe du synes er ugreit eller vanskelig. Hvis det er vanskelig å ta et problem opp med veileder på arbeidsplassen din anbefaler vi at du kontakter opplæringskontoret ditt, eller eventuelt fagopplæringen i hjemfylket ditt.

Lykke til!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Lærlingers rettigheter og plikter

lærling (colourbox.com)

Er du ferdig med Vg2 og skal bli lærling i bedrift? Da er det mange ting å huske på. Pass på at du gjør det som kreves av deg, og at du får de rettighetene du har krav på!

Les mer

Elev- og lærlingombudene - spørsmål og svar om dine rettigheter

Mann holder opp skilt med

Ombudene skal passe på at du som er elev eller lærling i videregående opplæring får de rettighetene du har krav på. Vi har samlet noen eksempler problemer du kan oppleve på skolen - og som ombudene kan hjelpe med.

Les mer

Fagskole – noe for deg?

Klasserom (colourbox.com)

Fagskoler er korte, yrkesrettede utdanninger og er et alternativ til universiteter og høyskoler. Om du vil fort i jobb, eller du ikke har studiekompetanse og ikke ønsker å ta påbygg, kan fagskoler være et godt valg for deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Arbeid / jobb
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om arbeid / jobb