Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg studere medisin etter å ha gått Kunst, Design og Arkitektur?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg går på kunst,design og arkitektur vg1, og har lest meg fram at man får generell studiekompetanse ved å gå den linja. Betyr det at jeg kan da forsette med utdanningen på universitet med generell studiekompetanse jeg vil få ved å gå på KDA? For.eks. Jeg har veldig lyst å bli plastikkirurg, er det nok med studiekompetansen jeg vil få på KDA være nok for jeg kommer inn på universitet for å studere medisin? Eller må jeg ta påbyggning? Og hva slags påbyggning må jeg ta hvis det er slik at jeg må ta påbyggning?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Skjønner godt at du lurer på dette. 

Det er helt riktig som du har lest, at du får generell studiekompetanse etter å ha gått KDA. Det er generell studiekompetanse som er nøkkelen til å komme inn på høyere utdanninger, og du vil kunne søke på de aller fleste høyere utdanninger i Norge. 

Selv om de aller fleste utdanninger kun krever generell studiekompetanse, finnes det noen hvor du må ha en "spesiell" studiekompetanse. Dette gjelder i hovedsak studier som innebærer mye realfag, som ingeniørstudier, realfagsstudier - og også medisin, som du nevnte. 

Så for å søke akkurat medisin, vil du trenge en fagkombinasjon som du ikke automatisk får på KDA. 

Her er oversikten over hva du trenger på medisin:

  • generell studiekompetanse ( GENS)
  • matematikk R1 eller matematikk S1 og S2
  • fysikk 1
  • kjemi 1 og 2
 
Så du trenger altså disse realfagene. Det eneste utdanningsprogrammet hvor du er garantert å få tatt disse, er studiespesialisering med realfag. Men du må snakke med skolen din om dette så snart du får mulighet, og si fra at du kanskje er interessert i å ta fagene du trenger for å studere medisin. Så kan de fortelle deg hvilke muligheter du har til å få tatt fagene på skolen din. 
 
Hvis du ikke har mulighet til å få tatt fagene på skolen din, er det en mulighet å ta fagene som privatist. Dette bør du også snakke med rådgiver på skolen din om.
 
Så, svaret er at med generell studiekompetanse kan du studere nesten alt - med unntak av medisin og noen flere fag. Så snakk med rådgiver på skolen din, og finn ut hva som er beste steg for deg videre.
 
Lykke til, bare spør oss igjen :)Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er generell studiekompetanse?

Generell studiekompetanse

Har du planer om å studere ved høgskole eller universitet? Generell studiekompetanse er din inngangsbillett til høyere utdanning.

Les mer

Hvor gode karakterer må du ha for å komme inn?

Laptop med siden til utdanning.no åpen (foto: ung.no)

Er du usikker på hvor mange poeng du må ha for å søke videregående skole eller høyere utdanning? Denne artikkelen viser hvordan du kan regne det ut selv.

Les mer

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer

Hvem kan du snakke med om videregående skole?

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Her finner du en oversikt over hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg eller utveksling, men også læreplass og ungdomsrett.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Arbeid / jobb
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om arbeid / jobb