Hopp til hovedinnholdet
Gutt spiller på PC (colourbox.com)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)

Hvordan blir jeg programmerer? Hvilken utdanning må jeg ta?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg ønsker å bli programmerer, om det er spillprogrammerer eller noe annet. Jeg lurer på hvilken linje jeg må gå på. Noen lærere sier jeg må gå på Elektro, foreldrene mine sier at jeg må gå på Realfag ( studespesialiserende) . Jeg blir helt forvirret av alt dette.

Besvart 15.11.2017 00:40
 

Svar
Hei

Takk! Skjønner godt at du blir forvirret over dette, det er ikke så rart. 

Grunnen til at du får disse ulike rådene, er nok at det er flere ulike jobber innen programmering, og flere veier du kan gå. 

Det finnes yrkesfaglig utdanning, f.eks som dataelektroniker, slik som noen lærere nevner, som gir deg yrkeskompetanse rett etter videregående skole. Det er vanskelig å generalisere det helt, men mye av jobben til en dataelektroniker vil gå ut på å drifte og vedlikeholde IT og tekniske systemer.

Hvis du er mer interessert i å programmere noe fra bunn, f.eks et dataspill eller en app eller noe annet datateknisk, så bør du nok ta en høyere utdanning enn videregående skole, altså en utdanning på universitet/høgskole etter videregående. For veldig mange av programmerer-jobbene, så er dette veien å gå. 

Det fins veldig mange forskjellige relevante utdanninger for dette etter videregående. Her ser du en oversikt på utdanning.no. 

Og sånn sett vil vi nok si at foreldrene dine har rett. Disse utdanningene på høgskole/universitet krever at du har generell studiekompetanse for å søke. Det får du ikke automatisk ved å gå elektrofag (men du kan få det ved å ta påbygg til generell studiekompetanse). I tillegg krever veldig mange av disse utdanningene at du har tatt spesielle realfag på videregående. Det er nok derfor at foreldrene dine sier at det er lurt å ta studiespesialisering med realfag, og det har de nok rett i. 

Litt kort oppsummert så har du muligheten til en "raskere" utdanning på yrkesfaglig utdanningsprogram, hvor du vil få kompetanse til å begynne å jobbe rett etter videregående. Men du vil ha mye større muligheter innen programmerings-yrket hvis du først går studiespesialisering (og gjerne med realfag) og så tar en høyere utdanning. 

Så kommer det jo også an på hva du har lyst til da, og hva du tror passer deg best. Der tror vi det er lurt å snakke godt med både foreldre, lærer og rådgiver på skolen, som det jo høres ut som at du har gjort allerede. 

Vi skjønner at det er forvirrende, og kanskje vårt svar var forvirrende også, men vi håper det hjalp litt. Veldig lykke til uansett, og spør oss gjerne igjen!

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Du har rett til rådgiving på skolen

Husk avtale hos rådgiveren (ung.no)

Som elev har du rett til hjelp for å finne deg til rette på skolen, og til å ta gode beslutninger og fremtidige yrkes- og utdanningsvalg. Les mer om dine rettigheter her.

Les mer

Yrkesfaglig eller studieforberedende på videregående?

Yrkesfag eller studieforberedende? (colourbox.com)

Videregående skole er inngangsporten til både yrkeslivet og videre studier. Er du forvirra over alle valgmulighetene på videregående? Her er informasjonen som kan hjelpe deg til å ta et valg.

Les mer

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer

VGS: Her er utdanningsprogrammene du kan velge mellom

Søk Vigo.no

Vil du utdanne deg ferdig til et yrke på videregående, eller tenker du å studere videre? Les om alle utdanningsprogrammene du kan velge på videregående her.

Les mer

Hvem kan du snakke med om skole og utdanning?

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Her finner du en oversikt over hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg eller utveksling, men også læreplass og ungdomsrett.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Arbeid / jobb
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om arbeid / jobb