Hopp til hovedinnholdet

Friår etter vg4 påbygg

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg lurte på noe angående friår... Jeg har gått 2 år på vidergående i helsefagarbeider faget. Nå har jeg startet som lærling og deretter skal jeg ta påbygg får å så videre gå universitet og utdanne meg som vernepleier. Det jeg lurer på er, viss jeg tar meg et fri år etter påbygg, før jeg begynner på universitetet. Får å jobbe å tjene penger til studielivet. Vil jeg da stille svakere og slite mer med og komme inn på universitetet eller har det ikke noe og si får å komme inn på universitetet?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du står fullstendig fritt til å ta et friår etter Vg4 påbygg (det femte skoleåret). Legg merke til at førstegangsvitnemål kun gjelder ut det året du fyller 21. Dette betyr igjen at når du blir eldre enn 21, vil kravene bli strengere til inntak på høyskoler og/eller universitet. Da har du nemlig et ordinært vitnemål. Du finner flere regler om dette på www.samordnaopptak.no

Lykke til! 

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Friår eller slutte på skolen - husk på dette

Jenter står og tenker (colourbox.com)

Her er en huskeliste over hva du må ordne dersom du vil ta et friår før, eller i løpet av, videregående skole, bytte utdanningsprogram eller slutte underveis i skoleåret.

Les mer

Endelig et friår - hva skal du finne på?

Smilende mann står på klippe med utsikt over havet (foto: colourbox.com)

Skal du ha en pause fra skole og utdanning? Usikker på hva du vil bruke året til? Jobbe, reise, oppleve noe nytt, bli kjent med nye mennesker? Her får du tips til hva friåret kan inneholde.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Arbeid / jobb
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om arbeid / jobb