Hopp til hovedinnholdet

Hva vil lønnen bli

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er 13 år. Jeg har alltid likt å klare meg selv. Nå ønsker jeg også å få en egen jobb. Jeg vet det kanskje høres teit ut, men vil hjelpe familien med og kjøpe klær og andre ting for egene penger. Derfor lurer jeg på: - Kan man få jobb når man er så ung? - Hvilke typer jobber kan man eventuelt få? - Må man betale skatt da? - Hva vil lønnen bli (vet det er vanskelig og si, etter som at alle jobber gir forskjellig i lønn). Håper på svar. Hilsen jente 13 år :)))

Besvart 13.06.2018 16:46
 

Svar
Hei, og takk for spørsmålet ditt! 

 

Når man er mellom 13-15 år, så kan man ta lettere arbeid, som lagerarbeid, rydde- og pakkearbeid, eller vareopptelling i butikk. Så lenge jobben ikke krever spesiell utdanning, krasjer med skoletid, eller er farlig for deg, så kan du i prinsippet søke jobber hvor som helst. 

De fleste jobber som er aktuelle for ungdom får man likevel gjennom noen man kjenner, eller ved å selv oppsøke steder der man kan tenke seg en jobb. Fortell derfor alle at du er på leting etter jobb: venners foreldre, foreldres venner, slekt, naboer, lærere, skolekamerater osv. Spør disse om de vet om noen som trenger hjelp til noe. Mulighetene er mange, så det gjelder å tenke kreativt. Ofte er de første jobbene man får småjobber, som å hjelpe til med hagestell, klippe plenen, passe undulaten mens naboen er på ferie, male gjerdet, passe barn, rengjøre hus eller handle inn matvarer.

Tips til jobbjakten:

  • Heng opp lapper på butikken, Posten, biblioteket osv., der du skriver at du ønsker en sommerjobb og hvilken type jobb du ser for deg. Skriv gjerne litt om deg selv også.
  • Ta deg en runde i nabolaget, og spør dem du vet om som kanskje kan vite om steder de trenger din hjelp.
  • Gå innom steder, som butikker eller lignende, eller ring dit du kan tenke deg å jobbe.

Når det gjelder lønn så er det vanskelig å si noe konkret om dette, da lønn er noe som avtales mellom deg og sjefen. Om man tjener mindre enn 55 000 kr innen et år, så kan man ha frikort og trenger ikke å skatte av lønnen. 

Les mer i artiklene under svaret for flere tips til jobbjakta.

Masse lykke til!Hilsen utdanningsrådgiveren, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Under 18 og på jakt etter jobb?

Ung jente på jakt etter jobb

Det kan være vanskelig å finne en jobb om du er under 18 år, men det er ikke umulig. Her er våre fem jobbtips til deg.

Les mer

Frikort og skattekort

Frikort eller skattekort? (skjermdump skatteetaten.no)

Har du en jobb må du be om frikort eller skattekort. Tjener du mindre enn 55.000,- klarer du deg med å bestille frikort, og behøver ikke å skatte.

Les mer

Tjen penger på småjobber

Småjobber (colourbox.com)

Er du for ung til å ha en fast jobb? Eller tar det for mye tid? Her er en oversikt over ulike småjobber du kan tjene penger på.
Av Hege, ungdomsjournalist i ung.no

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Arbeid / jobb
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om arbeid / jobb