Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan jeg få tilrettelegging for å komme ut i jobb?

Jente 18 år
 

Spørsmål

For 10 år siden var jeg i ei rideulykke hvor min høyre albue ble ødelagt. Bevegeligheten er begrenset og jeg sliter en del med smerter, som er en av grunnene til at jeg har delt opp skoleåret på vgs, da å skrive, både for hånd og på PC, trigger smerter i albuen. Er også andre grunner til at jeg delte opp året, som misofoni (lydsensitivitet og traumer etter et dårlig forhold). Jeg lurer på hvordan jeg kan komme ut i arbeid? Er ikke populær på markedet og føler jeg er en byrde for arbeidsgivere som vil ha friske arbeidere. Hvordan kan jeg få tilrettelegging, og hvem kan jeg snakke med for å finne løsninger?

Besvart 12.11.2018 10:21
 

Svar
Hei!

Når du er ferdig på skolen, og skal begynne å søke jobber, så kan du registrere deg som arbeidssøker på nav.no. Når du registrerer deg skal NAV vurdere hva slags oppfølging du trenger.

NAV kontoret ditt skal bistå deg med tilretteleggingsmuligheter og løsninger for at du kan komme ut i arbeid.

Det finnes en rekke virkemidler og muligheter som kan tas i bruk for å hjelpe deg ut i arbeidslivet, til tross for dine helsemessige utfordringer. 

NAV vil gjøre en grundigere vurdering av mulighetene dine (arbeidsevnevurdering) når det er behov for det. 

Dersom du har behov for det, vil du sammen med NAV utarbeide en plan med aktuelle aktiviteter for at du skal komme i arbeid, for eksempel:

  • Arbeidspraksis
  • Behandling/rehabilitering
  • Kurs/utdanning
  • Tilrettelegging av arbeidsplass
  • Sosial trening og mestring

Som du leser, så finnes det mange muligheter. Du er absolutt ikke en byrde på arbeidsmarkedet, og med alle de virkemidlene som finnes, så er mulighetene gode for at du kommer ut i jobb :-)

Vi ønsker deg alt godt videre!

Hilsen NAV i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Du har rett på tilpasset opplæring

Skoleskilt (colourbox.com)

Vanskelig å lære på den måten læreren din underviser på? Eller kanskje du er blant dem som føler at du ikke får nok utfordringer i timene? Si fra, for du har rett til at undervisningen tilpasses deg.

Les mer

Tilrettelegging på høyskoler og universitet

tastatur rullestol (colourbox.com)

Trenger du ekstra tid på eksamen, hjelpemidler for å få med deg pensum, eller må inngangspartiet til forelesningssalen legges til rette for at du skal komme inn? Her finner du reglene som omhandler studenters rett til tilrettelegging ved høyskoler og universitet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Arbeid / jobb
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om arbeid / jobb