Hopp til hovedinnholdet

Rett til faktisk stillingsprosent

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er 20 år gammel og jobber ved siden av studieen. Jeg har jobbet på arbeidsplassen min i nesten to år nå, stillingsprosenten min er 10%, altså 4 timer i uken, men jeg har jobbet minst 14 timer i uken siden jeg begynte der, som oftest mer, alltid jobbet mer enn 60 timer i måneden noe jeg er super fornøyd med. Jeg har jobbet bra og derfor fått jobbet mye. Men nå har vi fått en ny avdelingsleder som prioriterer andre på avdelingen, så i hele januar har jeg bare fått 4 vakter på 4 timer hver, noe som ikke er nok for å betale husleien min. Jeg trenger timene mine, jeg lever fra lønning til lønning, hvilke rettigheter har jeg? Jeg vet at siden jeg har jobbet fast mer enn stillingsprosenten min i over et år så har jeg krav på å få denne økt til å reflektere det jeg har jobbet, men jeg trenger flere vakter nå, er det greit av dem å plutselig sette meg ned fra 60 timer i måneden til 12 timer helt uten grunn?

Besvart 10.01.2019 08:54
 

Svar
Hei

Utgangspunktet i ethvert arbeidsforhold er at det er det dere har avtale om som gjelder - den arbeidstiden du og arbeidsgiver har satt i en arbeidsavtale er det som forplikter dere begge.

Som du korrekt påpeker, så kan det likevel være slik at du kan kreve å få øke stillingen din, fra det som står "på papiret" til det som er faktisk og reelt. For at du skal kunne gjøre krav på en stillingsstørrelse som tilsvarer det du faktisk har jobbet, må dette ha skjedd "jevnlig", og minimum basert på de siste 12 månedene. Dette bestemmes av arbeidsmiljølovens § 14-4a. Dersom du bortimot hele tiden, som en fast praksis, har jobbet mer enn det som er avtalt minimum de siste 12 månedene, kan du kreve at stillingen din justeres i tråd med dette. Men dersom du eksempelvis nå og da stepper inn for andre som er syke, jobber litt ekstra i ferier og liknende, så er ikke dette "jevnlig".

Det er du selv som må kreve retten din. Blir dere ikke enige, kan du sende sak til det som heter Tvisteløsningsnemnda. Denne nemnden behandler saker om blant annet rett til utvidet stilling.

 

Med hilsen Svartjenesten i Arbeidstilsynet i samarbeid med ung.no

(Vær oppmerksom på at vårt svar i denne tjenesten kun er veiledende kortinformasjon. Har du flere spørsmål om arbeid kan du også ringe Arbeidstilsynet på tlf: 73 19 97 00)

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette må du vite om lønn og feriepenger

Lommebok og penger (foto: ung.no)

Aldri hørt om tariff, feriepenger eller lønnsslipp? Da bør du lese dette.

Les mer

Rettigheter når du jobber

Jente og gutt jobber sammen (colourbox.com)

Feriepenger, arbeidskontrakt og lønn er bare noen av rettighetene du har når du jobber. Her er en oversikt over hva du har krav på som ansatt.

Les mer

Arbeidskontrakt og attest

Jente skriver kontakt (colourbox.com)

Fått deg jobb? Da har du krav på en skriftlig arbeidskontrakt. Og når du slutter i jobben kan du kreve en sluttattest.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Arbeid / jobb
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om arbeid / jobb