Hopp til hovedinnholdet

Hvor mye skatt skal jeg betale?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, jeg jobber i butikk flere dager i uka, men det varierer hvor mye jeg jobber å tjener da jeg får en del ekstravakter. Jeg har etter denne lønningen nådd grensa på frikortet, så jeg lurer på hvor mye jeg må betale i skatt? Hvis jeg for eks tjener 10 000-12 000kr på en måned, hvor mye må jeg da skatte av det? Meste jeg har fått er 15 000 på 1 måned, hvor mye hadde skatten blitt da?

Besvart 12.04.2019 13:41
 

Svar
Hei

Skatten beregnes ikke utfra månedsinntekt, men utfra årsinntekt. Når du skal søke om skattekort må du oppgi hvor mye du tror du kommer til å tjene i år. Så beregnes skatten utfra årsinntekt. I Norge har vi noe som heter progressiv skatt. Det betyr at du betaler en lavere skatt i prosent av inntekt når du har lav inntekt og høyere skatt når inntekten er høyere. Dersom du bestiller skattekort til en forventet inntekt som er lavere enn den inntekten du har hatt når året er slutt, er det risiko for at du får restskatt som du må betale våren etter. Dersom du har fått skattekort på et høyere beløp enn det du ender opp med å tjene totalt, vil du antagelig få penger tilbake i forbindelse med skatteoppgjøret. Fordi skatten er progressiv er det vanskelig å regne ut nøyaktig skatt på alle inntekter.

For å finne ut ca hva skatten din blir, kan du gå inn på skatteetaten.no og klikke på Skatt. Der finner du en beregning av skatt. Her kan du legge inn den inntekten du tror du kommer til å ha totalt i 2019. Du får vite hva skatten blir på akkurat den inntekten du har lagt inn. Hvis du regner ut hva skatten er i prosent av hele inntekten du har oppgitt, får du en pekepinn på prosentvis skattefradrag er på månedsinntekten din. Hvis skatten på hele inntekten din for eksempel er 15%, så kan du regne med at du vil bli trukket ca 15% på månedsinntekten også. Hvis du har brukt opp frikortet, dvs. at du ikke har betalt skatt av de første 50.000 du har tjent i år, vil skatten på resten av det du tjener bli litt høyere enn om du hadde betalt skatt fra første krone. Ved eksempelet ovenfor med 15% skatt må du altså fordele skatten på det beløpet som står igjen opp til det totalbeløpet du forventer å tjene, og regne ut prosentsatsen på det du vil tjene resten av året.

Det spiller ingen rolle på det totale skattebeløpet du skal betale, om du har frikort først og skattekort når du tjener mer enn frikortgrensen, eller om du har skattekort fra start. Skatten du skal betale totalt blir den samme så lenge det beløpet du tjener er likt. 

 

Hilsen Husbanken i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Frikort og skattekort

Frikort eller skattekort? (skjermdump skatteetaten.no)

Har du en jobb må du be om frikort eller skattekort. Tjener du mindre enn 55.000,- klarer du deg med å bestille frikort, og behøver ikke å skatte.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Arbeid / jobb
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om arbeid / jobb