Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan man bli privatetterforsker?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg lurer på hvordan man blir privatetterforsker eller sånn mord detektiv. Hva tjener en mord detektiv eller privatetterforsker.

Besvart 15.05.2019 07:21
 

Svar
Hei

Dersom du vil etterforske drap i Norge så vil jeg anbefale deg å bli politi. Ved å bli en god etterforsker så vil du forhåpentligvis etter hvert kunne få jobb som drapsetterforsker. Du kan lese mer om det å bli politi på www.phs.no.

Når det kommer til dette med å være privatetterforsker så finnes det ingen ordninger med godkjenninger eller lisens slik det er i for eksempel USA. Hvem som helst kan i utgangspunktet kalle seg privatetterforsker i Norge, men jeg vet at mange av de som er det i dag er tidligere utdannet politi.

Etter det jeg kjenner til så er det ikke så mange privatetterforskere i Norge som får i oppdrag å etterforske drap. De fleste drap i Norge blir anmeldt til politiet. Når saker etterforskes av politiet ønsker ikke politiet innblanding av privatetterforskere. Det kan også være straffbart dersom det hindrer politiets arbeid.

Jeg kjenner ikke til hva privatetterforskere tjener, men det kommer jo an på hva de som gir privatetterforskeren oppdrag er villig til å betale. Som etterforsker i politiet er man ansatt i staten og har som oftest en stabil og grei lønn. Det varierer fra politidistrikt til politidistrikt og for eksempel om man er etterforsker eller etterforskningsleder. Jeg vil anslå at det kan variere fra rundt 400.000 kroner til rundt 700.000 kroner.

Vennlig hilsen forebyggende politi/Kripos i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer

Les mer om yrker og utdanning som kan passe deg

Gutt sitter og tenker (colourbox.com)

Har du funnet drømmeyrket, men lurer på hvilken utdanning du trenger? På utdanning.no finner du alt du trenger av informasjon om utdanninger og yrker.

Les mer

Politiutdanning - dette kreves av deg

Oiliti (colourbox.com)

Vil du jobbe med etterforskning? Trives du med mennesker og vil bidra til at samfunnet føles trygt? Da er kanskje Politihøgskolen noe for deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Arbeid / jobb
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om arbeid / jobb