Hopp til hovedinnholdet

Jeg vil ha jobb

Jente 14 år
 

Spørsmål

Jeg vil ha jobb. Hvorda skal jeg få det. Jeg er 14år. Går det an å jobbe på McDonalds for 14åring eller Europris lagerarbeid. Eller lignende. Og ca. Hvor mye tjener man på de jeg har spurt om. Hvilken måte er den letteste og kjappeste måten å få seg jobb få. Selv om det ikke er sommer eller noen ferie. Kan jeg jobbe da? Og hvor mange timer kan jeg da. Og hvor mye får jeg da. Hvor kan jeg jobbe helst og lettest måte å få jobb på når det er på skoledager også

Besvart 16.08.2019 13:53
 

Svar
Hei


Vi vet dessverre ikke hvor det kan finnes ledige jobber, eller hva som er den kjappeste måten å få seg jobb på, men her skal du få noen tips på veien. 

Når man er mellom 13 og 15 år så kan man ta lettere arbeid. Så lenge jobben ikke går utover helsa eller skolen, så kan man i prinsippet jobbe de fleste steder. Ta gjerne kontakt med McDonalds og Europris og hør om de ansetter personer under 18 år. 

De fleste jobber som er aktuelle for ungdom får man likevel gjennom noen man kjenner. Fortell derfor alle at du er på leting etter jobb: Foreldre, venners foreldre, foreldres venner, slekt, naboer, lærere, skolekamerater osv. Spør disse om de vet om noen som trenger hjelp til noe. Mulighetene er mange, så det gjelder å tenke kreativt. Ofte er de første jobbene man får småjobber - som å hjelpe til med hagestell, klippe plenen, passe undulaten mens naboen er på ferie, male gjerdet, passe barn, rengjøre hus eller handle inn matvarer.

Tips til jobbjakten:

  • Heng opp lapper på butikken, Posten, biblioteket osv., der du skriver at du ønsker en jobb ved siden av skolen og hvilken type jobb du ser for deg. Skriv gjerne litt om deg selv også.
  • Ta deg en runde i nabolaget, og spør dem du vet om som kanskje kan vite om steder de trenger din hjelp.
  • Gå innom steder, som butikker eller lignende, eller ring dit du kan tenke deg å jobbe. 

Når det gjelder lønn så er dette noe som avtales mellom deg og sjefen din. Det er ikke noen minstelønn i Norge, så det finnes ikke noe ensidig svar på hva man kan tjene i en jobb som 14-åring. Jeg legger ved noen relevante artikler om jobb og rettigheter under svaret.

Lykke til!

Hilsen utdanningsrådgiveren, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Søker du jobb for første gang?

Klippe gress (colourbox.com)

Trenger du en deltidsjobb ved siden av skolen? Eller er du på leting etter sommerjobb? Her er våre tips til deg som søker jobb for første gang.

Les mer

Rettigheter når du jobber

Jente og gutt jobber sammen (colourbox.com)

Feriepenger, arbeidskontrakt og lønn er bare noen av rettighetene du har når du jobber. Her er en oversikt over hva du har krav på som ansatt.

Les mer

Dette må du vite om lønn og feriepenger

Pengesedler, 200-lapper (Foto: Colourbox.com)

Aldri hørt om tariff, feriepenger eller lønnsslipp? Da bør du lese dette.

Les mer

Under 18 og på jakt etter jobb?

Beiser en benk (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å finne en jobb om du er under 18 år, men det er ikke umulig. Her er våre fem jobbtips til deg.

Les mer

Hvordan skrive jobbsøknad?

Skrive på PC (colourbox.com)

Hvordan formulerer du en søknad? Hva er viktig å ha med? Ung.no gir deg tips til jobbsøknaden.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Jobbjakt
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om jobbjakt