Hopp til hovedinnholdet

Trenger jeg samtykke fra begge foreldre for å kunne jobbe?

Gutt 13 år
 

Spørsmål

Hei Jeg er en gutt på 13 år og har skilte foreldre. Jeg ønsker å jobbe, men far nekter meg og mor sier det er greit. Trenger jeg samtykke fra begge foreldre for å kunne jobbe? Takk for svar

Besvart 13.08.2019 15:33
 

Svar
Hei
 
Takk for at du tar kontakt med oss!
 
 I utgangspunktet er det slik at den som har fast bosted for deg som ifølge barneloven § 37 har en større rett og ansvar til å ta avgjørelser i forhold som foregår i ditt dagligliv enn samværforelderen. Denne retten er imidlertid ikke absolutt, foreldre kan ha gjort avtale om å ta slike avgjørelser i samarbeid med hverandre. Jeg vet ikke hva dine foreldre har pleid å gjøre?  Har foreldrene dine delt bosted for deg har de like stor rett og skal ta avgjørelsene sammen.
 
Jeg ønsker deg lykke til og håper svaret mitt var oppklarende for deg. Lenkene under vil gi deg mer informasjon om foreldres plikter og ansvar og barnas rettigheter, samt endel rettigheter du har ved ulike alderstrinn. Dette vil være nyttig lesning for deg! 
 
Mvh familieterapeuten i samarbeid med ung.no
 
 
 

 
 
 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Barneloven

Tenåringsgutt (colourbox.com)

Barneloven regulerer blant annet foreldrenes plikter og ansvar for barna, og barnas rettigheter overfor foreldrene. Den gir deg blant annet rett til å bestemme selv i noen viktige spørsmål etter du har fylt 15 år.

Les mer

Når er du gammel nok?

Tar lappen (colourbox.com)

Du har egne rettigheter fra du er født, for eksempel retten til å ha et navn og statsborgerskap. Her finner du en liste med oversikt over en del viktige aldergrenser for når du er gammel nok - fra 0 til 24 år.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Jobb og aldersgrenser

Jobber i kassa på butikk (colourbox.com)

Visste du at det er ulovlig å jobbe hvis du er under 13 år? Og at du som er ungdommer ikke skal ha en jobb som går ut over skolearbeidet?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Arbeid / jobb
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om arbeid / jobb