Hopp til hovedinnholdet

13 år og lyst på jobb

Gutt 13 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er en gutt i Oslo som fylte 13år, og har lyst på en jobb. Jeg har mest lyst til å jobbe med avis, i en butikk eller med rydde/pakkearbeid. Jeg lurer på hva om er best for meg, og hva jeg kan tjene mest på. Jeg finner ikke steder på nett som er for min alder. Skulle bare spørre dere om dere har noen tips til hva som er best og hva jeg bør søke på andre nettsider hvis dere har noen tips om noen bra nettsider.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for spørsmål!

 

Noen deltidsjobber lyses ut på nettsider som www.finn.no, www.nav.no og www.deltidsjobb.no. Mange jobber som passer for ungdom lyses imidlertid ikke ut på nettet. Derfor er det viktig å se etter lapper i vinduer der det søkes etter ekstrahjelper, og at du selv kontakter de stedene du vil jobbe. Ta gjerne kontakt med Aftenposten og hør om det finnes noen ledig avisrute i ditt nærområde. HER kan du lese mer om å være avisbud i Aftenposten. Siden du har fylt 13 år kan du søke jobb der.

 

Det er også kjempeviktig at du forteller alle du kjenner at du er på jobbjakt. Veldig ofte får man jobb gjennom bekjente. Kanskje vet noen i familien, venner, naboen eller liknende om steder der det behøves folk til småjobbing. Det kan være de vet om at det trengs folk til å vaske der de jobber, hjelp til sortering av post eller rydding.

 

Akkurat hvilken jobb du vil tjene mest på, er det litt vanskelig å svare på. Hvor mye du vil tjene er jo veldig avhengig av akkurat hvor du får deg jobb, hvilke arbeidsoppgaver du får, hvor mye du jobber, og om det er en fast jobb eller et sted du bare gjøre enkeltjobber innimellom. Det er viktig at du sjekker hva lønnen er de stedene du søker jobb, men ikke la dette være det første du spør om. Da blir gjerne arbeidsgiveren litt skeptisk til om du egentlig er motivert for selve jobben, ikke bare pengene.

 

Håper dette kan hjelpe deg litt på vei. Les gjerne også artiklene som er lagt ved under dette svaret. Der får du tips til steder man kan søke jobb hvis man ikke har så mye jobberfaring fra før, samt hvordan du skriver jobbsøknad og CV.

 

Lykke til med jobbjakten! :)

 

Hilsen utdanningsrådgiveren, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Jobb og aldersgrenser

Jobber i kassa på butikk (colourbox.com)

Visste du at det er ulovlig å jobbe hvis du er under 13 år? Og at du som er ungdommer ikke skal ha en jobb som går ut over skolearbeidet?

Les mer

Hvordan skrive jobbsøknad?

Skrive på PC (colourbox.com)

Hvordan formulerer du en søknad? Hva er viktig å ha med? Ung.no gir deg tips til jobbsøknaden.

Les mer

Slik lager du en god CV

Jente sitter ute og skriver på laptop (colourbox.com)

CVen kan avgjøre om du får den jobben du drømmer om. Men hva skal en god CV inneholde, og hvordan bør den se ut?

Les mer

Søker du jobb for første gang?

Klippe gress (colourbox.com)

Trenger du en deltidsjobb ved siden av skolen? Eller er du på leting etter sommerjobb? Her er våre tips til deg som søker jobb for første gang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Arbeid / jobb
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om arbeid / jobb


Quiz: Hva vet du om sjøvett?

Hva er promillegrensa for å føre en småbåt med motor?