Hopp til hovedinnholdet

13år gammel jente som nesten aldri har noe å gjøre

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei jeg er en 13år gammel jente som nesten aldri har noe å gjøre når hun kommer hjem fra skolen. Jeg elsker å bake, men det er jo ikke alltid vi har noe jeg kan bake. Å bake i lengden kan bli ganske kjedelig etter hvert. Så jeg lurte på om jeg skulle skaffe meg en jobb, men de fleste jobbene er i helgen. Og i helgene har jeg ikke tid til NOE. Vær så snill å hjelp meg med problemet.<3

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for spørsmål!


Det er utrolig viktig å ha noen interessert man liker å holde på med. Du trenger litt avbrekk fra skolen! Er det noe du alltid har hatt lyst til å drive med, men bare aldri har kommet i gang med? I såfall vil tiden være inne for å begynne nå.

 

Det finnes mange morsomme ting du kan gjøre etter skoletid. Mange driver med sport, som håndball, turn og klatring. Liker du bedre å pusle med andre ting enn idrett, kan du jo for eksempel prøve deg på et instrument. Det finnes mange gode tilbud for spilletimer og også steg-for-steg-bøker hvor du kan lære å spille selv.

 

Kanskje du kan du også hente inspirasjon fra vennene dine. Er det noen av dem som driver med noe kult du kunne tenkt deg? Dere kunne jo alternativt gjort noe sammen, enten en fast aktivitet (som dans), eller bare blitt flinkere til å finne på morsomme ting ellers i uken. Da kan dere jo gå på kino, dra og svømme, shoppe eller gå på tur. 

 

Det er også mulig å finne seg en jobb når man er 13 år. Men, loven sier likevel en del om at du ikke kan ha alle typer jobber så lenge du er såpass ung. Tips til hvilke jobber du kan ha:

Du kan sjekke om lokalavisen har ledige ruter på hverdager etter skoletid. Kanskje finnes alternativt muligheter som bud til å levere ut reklame der du bor. Mange er avis- eller reklamebud som sin første jobb, så dette er fint stillinger du kan søke når du er 13 år. Det går dessuten an å søke om å gjøre rydde- eller pakkejobber i nærbutikken der du bor, men ofte ønsker de litt eldre ansatte på sånne steder. Prøv likevel, det verste som kan skje er at de sier nei. Kanskje trenger noen vaskehjelp, eksempelvis på en campingplass/hytteutleie, i en barnehage, på kontoret der foreldrene dine jobber eller hjemme hos noen som ikke vil/kan vaske huset sitt selv. Og, finnes det en gård i nærheten av der du bor, kan det hende de trenger hjelp med dyrene, innhøsting eller vedlikehold, renhold etc.

 

Fortell også alle du kjenner at du leter etter en liten jobb. Veldig mange får sin første jobb gjennom bekjente eller venner av familien. Kanskje noen du eller familien din kjenner trenger hjelp til å vaske hjemme, vaske bil, male hus, lufte hund eller vil ha barnepass av og til. Det er kjempebra at du vil skaffe deg litt jobberfaring allerede nå, så her gjelder det bare å stå på! :)

 

Lykke til videre!

 

 

Hilsen utdanningsrådgiveren og ungdomsredaksjonen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Under 18 og på jakt etter jobb?

Beiser en benk (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å finne en jobb om du er under 18 år, men det er ikke umulig. Her er våre fem jobbtips til deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Jobbjakt
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om jobbjakt