Hopp til hovedinnholdet
Gutt spiller på PC (colourbox.com)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)

14 år og trenger jobb! Hvordan får jeg det?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en fjorten år gammel jente som har en altfor tom lommebok! Jeg får ikke ukelønn eller noe sånt hos foreldrene mine + at jeg gjerne vli tjene mine egene penger selv! Jeg har hatt sommerjobb før, og har drevet litt med barnavakt nå i høsten men jeg skulle gjerne hatt en litt mer... fast jobb. Kan jeg som bare er fjorten få jobb? Og hvordan skulle jeg da gå frem? Hvor lenge kunne jeg da jobbe, og hvor mye tjener man? Både mamma og pappa jobbet med småjobber når de var på min alder, men det er liksom som at det ikke er mer nå, eller? Trenger virkelig svar! Det er jul snart og jeg vil gjerne kjøpe gaver til folk! Hva kan jeg gjøre?!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei og takk for spørsmål! 

 

Så fint at du har lyst på en jobb! Jeg forstår at det er greit å kunne tjene noen kroner på egenhånd.

 

Den beste måten å få jobb på, å aktivt oppsøke jobbene. Er man mellom 13 og 15 år kan man ta lettere arbeid, for eksempel som avisbud eller lettere rydde-, pakke- eller lagerarbeid. Det er lurt å gå innom de stedene du ønsker å jobbe i og spørre direkte (for eksempel i butikker, kiosker, kafeer, eller andre steder). 

 

Dra til steder du kan tenke deg å jobbe, og hør om det er muligheter for å jobbe der. Da virker du interessert og daglig leder/sjefen får et bedre inntrykk av hvem du er. Fortell gjerne også litt om når du kunne tenke deg å jobbe.  Det verste som kan skje er at du får et nei! Les mer om jobb og aldersgrenser i denne artikelen. I forhold til lønn, er dette vanskelig å svare på. Lønn vil variere etter hvor du jobber, hvor mye, hva jobben går ut på osv. 

 

Noe annet som er lurt når man er på jakt etter jobb, er å benytte deg av nettverket ditt. Veldig mange får sin første jobb gjennom bekjente eller venner av familien. Fortell alle du kjenner at du trenger jobb. Kanskje noen du eller familien din kjenner trenger hjelp til å vaske hjemme, vaske bil, male hus, lufte hund eller vil ha barnepass av og til?

 

Andre tips til jobber du kan se etter:

 

  • Lettere ryddearbeid eller renhold, eller kanskje noen i nabolaget trenger hjelp til husvask?
  • Hundelufting, barnepass, vasking av naboens bil, hjelpe til å male hus, klippe gress osv.
  • Lettere arbeid på gård, eksempelvis med høsting av frukt/bær eller stell av dyr. 

 

 Tips til jobbjakten:

 

  • Ta deg en runde i nabolaget, og spør om de trenger din hjelp.
  • Gå innom steder du kan tenke deg å jobbe. Kontakt lokalavisen og spør om de har noen ledige avisruter.
  • Ta direkte kontakt med steder du kunne tenke deg å jobbe. Kom med ideer til hva slags oppgaver du kan gjøre for dem! Kanskje de trenger et par ekstra hender til å koke kaffe, arkivere, rydde lager, tørke støv eller annet?
  • Heng opp lapper på butikken, lærerværelset, Posten, biblioteket, der du skriver at du kan gjøre småjobber som å male, lufte hunden, være barnevakt, gjøre hagearbeid, husvask, ta inn posten osv.

 

Les også om det å få seg jobb i artiklene under svaret. Håper dette var til hjelp. God jobbsøking, og lykke til! Med vennlig hilsen utdanningsrådgiveren, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Slik finner du ledige jobber

Gutt søker etter jobb

På jakt etter jobb? Her er en oversikt over hvordan du kan gå frem for å finne ledige jobber.

Les mer

Søker du jobb for første gang?

Klippe gress (colourbox.com)

Trenger du en deltidsjobb ved siden av skolen? Eller er du på leting etter sommerjobb? Da bør du få med deg våre tips til deg som søker jobb for første gang.

Les mer

Under 18 og på jakt etter jobb?

Ung jente på jakt etter jobb

Det kan være vanskelig å finne en jobb om du er under 18 år, men det er ikke umulig. Her er våre fem jobbtips til deg under 18 år, som forhåpentligvis gjør jobbjakten lettere.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lønn
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lønn