Hopp til hovedinnholdet

Dobbelt statsborgerskap

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg vil gjerne ha barn med min forlovende. Problemet er at han er fra USA og jeg er fra Norge. Vi tenkte å ha barn sammen om noen år, og jeg fortalte han jeg ville helst føde i Norge siden jeg er mer kjent med prosedyrene på sykehuset i Norge. Jeg har altså min familie der men nå er jeg usikker om jeg vil føde her, fordi jeg tenker å bosette med han i USA. Jeg lurer på hvis jeg føder barnet i Norge, vil barnet få kun norsk statsborgerskap og kan ikke bo i USA? Er det mulig for barnet å få både norsk og amerikansk passport? Beklager på forhånd hvis jeg valgte feil tema. Hilsen ei jente på 20.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Etter statsborgerloven § 4 vil et hvert barn som fødes med norsk mor eller far, få norsk statsborgerskap.  Dette er uavhengig av om barnet er født i Norge eller i et annet land. Et barn født i Norge med amerikansk far, kan deretter søke om å få amerikansk statsborgerskap. 

I Norge er det likevel sånn at man som utgangspunkt bare kan ha statsborgerskap fra ett land, med mindre man får flere automatisk ved fødsel. Dersom dere som foreldre søker om at en norsk statsborger også skal få amerikansk statsborgerskap vil barnet bli nødt til å velge hvilket statsborgerskap han/hun ønsker når vedkommende fyller 18 år. Altså dobbelt statsborgerskap frem til fylte 18 år.

De amerikanske statsborgerreglene bygger på teritorialprinsippet. Det vil si at barnet får statsborgerskap fra det landet det blir født i. Dersom barnet fødes i USA får barnet automatisk amerikansk statsborgerskap. Siden du er norsk, vil barnet også ha rett på norsk statsborgerskap. Siden barnet får begge disse statsborgerskapene automatisk ved fødsel, kan barnet ha dobbelt statsborgerskap hele livet.

Det er dermed muligheter for at barnet kan ha dobbelt statsborgerskap enten til 18 år eller livet ut, avhengig av hvor barnet blir født.

Barnet kan bo i USA selv om det eventuelt bare har norsk statsborgerskap.

Se også den vedlagte artikkelen om statsborgerskap.  

 

 

 
Hilsen Juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Om statsborgerskap

Norsk pass (colourbox.com)

Et statsborgerskap vil si at du hører hjemme i et land. Når et barn blir født, blir barnet automatisk norsk statsborger hvis moren eller faren er norsk statsborger.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Graviditet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om graviditet