Hopp til hovedinnholdet

Hvordan bytter man fra norsk til tysk statsborgerskap?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er norsk statsborger. Jeg, 17 år, og broren min, 14 år, har bodd i Norge i 12 år, men ønsker å bytte statsborgerskapet til tysk. Moren vår har et norsk statsborgerskap og faren min et tysk. Vi begge er født i Tyskland, og det ble ikke sendt inn søknad om norsk statsborgerskap mens vi levde i Tyskland. Vi har altså vært tyske statsborgere, men fikk norsk pass etter at vi flyttet. Nå ønsker vi å bytte tilbake, hva er aldersgrensen for det? Kan vi bytte i det hele tatt? Hvor skal vi henvende oss?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Siden en av foreldrene deres var norsk statsborger, ble dere norske statsborgere ved fødsel selv om dere først senere fikk norske pass, jf. statsborgerloven § 4. Det er i utgangspunktet ikke lov for norske statsborgere å ha et annet statsborgerskap i tillegg, men for personer som har ervervet statsborgerskap ved fødsel er det et unntak. Jeg er ikke kjent med detaljene i det tyske regelverket rundt dette, men det er mulig å dere fortsatt har det tyske statsborgerskapet i behold.

Jeg anbefaler deg å kontakte den tyske ambassaden i Norge for å få avklart om dere fortsatt har tysk statsborgerskap, og hvis ikke, hvordan dere søker om dette. Kontaktinfo finner du her.

Hvis du etter søknad får tysk statsborgerskap, mister du ditt norske statsborgerskap automatisk, jf. statsborgerloven § 23. Du kan også søke om å bli løst fra ditt norske statsborgerskap, jf. statsborgerloven § 25.

Siden du og din bror er under 18 år, må søknadene deres om å bli løst fra det norske statsborgerskapet fremmes av dine foreldrene i felleskap, jf. statsborgerloven § 31.


juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Om statsborgerskap

Norsk pass (colourbox.com)

Et statsborgerskap vil si at du hører hjemme i et land. Når et barn blir født, blir barnet automatisk norsk statsborger hvis moren eller faren er norsk statsborger.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett