Hopp til hovedinnholdet

Beholde dobbelt statsborgerskap

Jente 18 år
 

Spørsmål

Eg er født i USA, men bur i Noreg nå og moren min er heilt norsk. Kan eg både ha norsk og amerikansk pass? Eg har lest at når ein er 18 år må ein velje kva ein vil høyre til, er det sant?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jeg gjør oppmerksom på at vi kun kan gi svar om hva som gjelder etter norsk lov. Når det gjelder spørsmål om ditt amerikanske statsborgerskap anbefaler jeg at du tar kontakt med den amerikanske ambassaden, som vil kunne gi deg svar på spørsmålet ditt. Du finner kontaktinformasjonen til den amerikanske ambassaden her

Utgangspunktet i norsk rett er at man bare kan ha et statsborgerskap. Det finnes imidlertid flere unntak fra denne hovedregelen som gjør at man på lovlig vis kan ha dobbelt statsborgerskap. Du kan lese om dobbelt statsborgerskap her: www.udi.no/ord-og-begreper/dobbelt-statsborgerskap 

Kort sagt er det slik at hvis du fikk både ditt norske og ditt amerikanske statsborgerskap ved fødsel, kan du beholde begge statsborgerskapene. 

Du opplyser at du har hørt at man må velge hvilket statsborgerskap man vil beholde når man blir 18 år. 

I lov om norsk statsborgerskap § 24, 1. ledd, finnes det en regel som kan ha bakgrunn i det du har hørt. Regelen sier at hvis du fikk norsk statsborgerskap ved fødsel, men ikke har bodd i Norge i til sammen to år, eller til sammen i syv år i Norge og andre nordiske land, vil du miste statsborgerskapet ditt når du fyller 22 år. Dette betyr at hvis du har bodd tilstrekkelig i Norge eller norden, trenger du ikke å foreta deg noe for å beholde statsborgskapet ditt. 

Hvis du ikke fyller vilkårene om å ha bodd lenge nok i Norge eller i norden når du blir 22 år, vil du miste ditt norske statsborgerskap når du blir 22. Da kan du søke om å beholde statsborgerskapet ditt etter statsborgerlovens § 24, 2. ledd. Vilkåret for å beholde statsborgerskapet i slike tilfeller er at du har «tilstrekkelig tilknytning til Norge». Du må søke om å få beholde statsborgerskapet før du fyller 22 år. 

I Norge blir dobbelt statsborgerskap akseptert i visse tilfeller. Selv om det er mulig at Norge godtar at du har dobbelt statsborgerskap i dette tilfellet, er det ikke sikkert at lovgivningen i USA tillater deg å beholde ditt amerikanske statsborgerskap.


Hilsen Juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Om statsborgerskap

Norsk pass (colourbox.com)

Et statsborgerskap vil si at du hører hjemme i et land. Når et barn blir født, blir barnet automatisk norsk statsborger hvis moren eller faren er norsk statsborger.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett