Hopp til hovedinnholdet
Gutt spiller på PC (colourbox.com)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)

Hvordan kan jeg hjelpe lillebroren min med å lære å snakke?

Jente 17 år
 

Spørsmål

hei. jeg har en lillebror på 2år. han er litt lat når foreldrene mine skal lære han å snakke han gidder ikke snakke, å lære si nye ord han kan si 6 ord eller mer. men han forstår veldig mye når foreldrene mine snakker til han, han gjør de tingene han får beskjed om .ikke alle beskjed han hører på. men vet du hvordan jeg kan lære han å snakke? jeg pleier å passe på han jeg har prøvd å lese bok det hjelper ikke han tar boken fra meg. han sitter alltid på ipad vet hvordan jeg kan være med han mer å leke med han? jeg vil være en god søster for han, men han hører aldri på meg kanskje noen ganger har du noe tips han kan høre på meg? takk for meg

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så heldig lillebroren din er som har deg! Synes det er flott at du har lyst til å hjelpe ham!

Jeg tror det beste er å prate masse med han og gi han oppmerksomhet. Sier han noe, alltid vis at du legger merke til det og svar om det er naturlig. Kos og øyekontakt er også fint.

Legg vekk iPaden og finn frem forskjellige leker og ting som dere bruker i hverdagen. Så snakker dere om tingene: dette er en ball, kan du si ball? Hva vil du ha? Ballen? Klossen? Lekebilen? Vent med å gi han noe for å se om han sier ordet. Ellers er det lurt å snakke mens du gjør tingene; Vil du ned, jeg løfter deg ned. Hvilket pålegg vil du ha? Leverpostei? Kaviar? Når dere er ute, snakk om det dere ser: Ser du fuglen? Hva sier fuglen? Hva er det? Er det en bil? Bilen sier brum!

Du må vise ham at det er lønner seg å snakke for å få det man vil og få kontakt og oppmerksomhet. Når han sier ord, så si bra! og vis at du synes han er flink. Sier han ordene feil, ikke rett på han, men si ordet riktig i en setning. Sier han 'Bin!', så kan du si: 'Ja, det er en bil'.

Du kan også synge med ham, sanger som dere kan røre dere til; Ro, ro til fiskeskjær, Ro din båt, Lille Petter Edderkopp osv.

Det kan nok føles litt rart i starten, men jeg tror lillebroren din vil synes det er gøy etterhvert. Lek og kos dere!

Dersom dette ikke hjelper, synes jeg du bør ta det opp med foreldrene dine. Og kanskje dere kan ta en tur innom helsesøster og høre om hun har tips til hva dere kan gjøre. Dersom han går i barnehage kan de også veldig mye om dette der.

Lykke til!

Hilsen ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om