Hopp til hovedinnholdet
Zelda © Lina Neidestam, distr. strandcomics.no
Zelda © Lina Neidestam, distr. strandcomics.no

Rettigheter når man er 13 år

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hva er retter og plikter for barn på 13 år, lurte eg på om dokkor kunne hjelpe meg med. kva er forskjell på retter og plikter?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Retter er rettigheter du har som et individ i samfunnet. Som mennesker har vi rettigheter. Disse kalles menneskerettigheter. Du som er 13 år har også egne rettigheter som barn. Disse står beskrevet i Barnekonvensjonen. 

I Norge har du også en del retter når du er 13 år. Du kan blant annet ta lønnet arbeid, det må være enkelt arbeid og ikke gå ut over helse eller skolehverdagen din. Foreldrene dine må være enige i at du jobber. Du trenger heller ikke å skatte på det du tjener hvis du tjener under frikortgrensa som er på 39 950. Du kan skifte etternavn, du kan se film med aldersgrense 15 år sammen med en voksen, du har rett til å si din mening om din egen helse. Dette er bare noen av rettighetene dine. 

Her kan du lese mer om dine rettigheter som barn og etter hvor gammel du er

Plikter er noe litt annet. En plikt er noe vi må eller skal gjøre. De fleste barn og unge har for eksempel plikter hjemme. Det kan være å hjelpe til med å rydde og vaske, eller passe småsøsken. 

Hilsen oss i Barneombudet

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Barnekonvensjonen
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om barnekonvensjonen


ukens tema

Skolehverdag

kommentar

#forhomofile: Jeg synes det er helt fantastisk når folk er åpne homofile. Flere ganger møter jeg folk og tenker, skulle ønske de var hetero, for de er jo DRITKULE. Men først å fremst, hvis du er homofil, ikke vær redd for å komme ut av skapet. Jeg tror ikke folk tror det er så rart som du kanskje forestiller deg. Og hvis folk har et problem med homofile, har de ett seriøst problem med hjernen sin også. Det å være homofil er like normalt som det å være hetro. Folk som ikke greier å skjønne dette, greier heller ikke å sette seg inn i den moderne verden. Det kan selvfølgelig være et lite sjokk for venner, familie og dine nærmeste, men hvis de godtar deg som du er, så godtar de dette også. Det burde de i hvertfall. Sånn som vi lever nå så synes jeg egentlig at det er unødvendig å måtte si at det er helt greit å være homofil, lesbisk, trans .osv. Dette burde folk skjønne fra før. Hvis sånn du er ikke skader noen eller særer noen så må du vise det. Verden trenger flere originale personer. Jeg går på en skole der nesten alle er klonet. Det er bare dure klær og dyre ting, og nesten alle de som er populære er kjempeslemme. Sånn burde det ikke være Lik denne kommentaren hvis du er for en ny og bedre verden. Les innlegg Liten pil høyre