Hopp til hovedinnholdet
Gutt spiller på PC (colourbox.com)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)

Hvem bestemmer over min kropp?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei jeg har sett en film: "My sister`s keeper" jeg har da fått en (skole) oppgave til denne filmen. Spørsmål 1: Har foreldrene mine lov til å tvinge meg til å donere: organer, blod og ryggmarg til et familiemedlem (eller til hvem som helst). Spørsmål 2: Hvor mye bestemmer foreldrene mine over min kropp? Spørsmål 3: Hvor gammel må jeg være for å få lov til å donere: blod, organer og ryggmarg. Spørsmål 4: Hvordan går barn fram for å sikre rettigheter når det strider mot foreldrenes krav. Spørsmål 5: Har foreldrene mine lov til å donere bort organene mine hvis jeg dør (hjernedød osv). Spørsmål 6: Har foreldrene lov til å nekte at barna får medisinsk behandling (religiøse grunner osv). Spørsmål 7: Har foreldrene lov til å påtvinge barna medisinsk behandling? Spørsmål 8: Har foreldrene lov til å tvinge meg til å utføre kirurgiske inngrep eller lignende. Spørsmål 9: Når har barnet rett til å bestemme kirurgisk inngrep for seg selv.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei gutt, 15 år.

Takk for at du skriver til oss.
Du stiller mange interessante spørsmål rundt et, egentlig, vanskelig og følsomt tema. Donasjon er selv for voksne vanskelig å ta stilling til. Det kan kanskje for voksne hjelpe å tenke at hvis man ville motta organer så bør man også kunne gi et organ. Når det gjelder ungdom så er det sikkert ikke så enkelt.

1. Barn og ungdom skal ha økende selvbestemmelsesrett med alderen. Fra du er 16 år er du helserettslig myndig. Slik jeg ser det kan ingen tvinge en på 15 år til å gi organer.

2. Du bestemmer over din kropp så lenge du ikke er utilregnelige, og kan finne på å skade deg selv hvis du ikke får hjelp. Da vil foreldre i samråd med en lege kunne tvinge deg til behandling.

3. Du må være 18 år for å gi blod. Alle kan si ja til å donere organer.

4. Hvis barn opplever at de ikke har rettigheter kan de kontakte Barnevernet eller Barneombudet. Barn kan også snakke med helsesøster på skolen. Det finnes også en rekke organisasjoner som barn og unge kan kontakte, se artikkel.

5. Foreldre blir spurt om de ønsker å donere organer fra barnet sitt hvis barnets liv ikke kan reddes. Foreldre kan si ja til dette hvis ikke du har skrevet eller sagt at du ikke ønsker dette.

6. Foreldre som nekter barna medisinsk behandling som er livsnødvendig vil midlertidig bli fratatt foreldreansvar, såvidt jeg vet. På den måten kan barnet få den behandlingen det har behov for.

7/8. Når du er 15 år vil ikke foreldre uten videre kunne tvinge deg til medisinsk eller kirurgisk behandling så lenge dette ikke gjør at du setter livet ditt eller helsen din i fare. Hvis det å ikke få behandling medfører at din helse er i fare kan det hende at legene og foreldrene dine, som har ansvaret for deg til du er 18, må ta en beslutning som du ikke er enig i. Dette fordi en del 15 åringer kanskje ikke ser konsekvensene av valget de tar.

9. Du er helserettslig myndig fra du er 16 år.

Jeg håper dette var svar på spørsmålene dine.

Lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Organdonasjon kan redde liv!

Gutt med armene i været (colourbox.com)

Mange venter i dag på et nytt organ. Organdonasjon er basert på frivillighet. Hvis ingen gir, vil ingen få. Jo flere som sier ja, jo flere liv kan reddes.

Les mer

Organdonasjon: Mitt nye hjerte

FOTO: Yina Chan / Stiftelsen Organdonasjon

Jeg ble født med en veldig sjelden hjertefeil, som heter Taussig-Bing. Det eneste jeg vet om denne sykdommen er at den er uforståelig, og oppkalt etter en tysker og en amerikaner, som var hjerteleger. Og at den er alvorlig.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om