Hopp til hovedinnholdet
Zelda © Lina Neidestam, distr. strandcomics.no
Zelda © Lina Neidestam, distr. strandcomics.no

Kan foreldre ta penger fra ungdom?

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Kan mamma og pappa ta penger fra meg som ertaning vis jeg ødelegger noe i hjemmet når vi krangler?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei gutt, 14 år.

Takk for at du skriver til oss.
Når man er 14 år skal du høres før foreldrene dine bestemmer over dine penger.

Imidlertid er det jo som regel sånn at hvis man ødelegger noe så må man erstatte det. Hvis du, som er 14 år, ødelegger noe på skolen, for eksempel, vil du måtte erstatte dette.
Jeg tenker, ut fra det du forteller, at det er problematisk og utfordrende hvis du blir sint og ødelegger ting hvis du krangler med foreldrene dine.

Hvis det kun har skjedd en gang at du har ødelagt noe så er det en ting, og da må dere bli enige om hvordan dere skal løse det i forhold til om du må betale for det du har ødelagt.

Kanskje lærte du noe av at noe ble ødelagt( hvis det har skjedd), og så gjør du ikke det igjen.

Hvis det er slik at du ofte blir sint og ødelegger ting så tenker jeg at du bør snakke med noen om det.

Du kan du, eventuelt, snakke med helsesøster.

Noen ganger kan det være en del krangling i familier. Da kan Familievernkontoret være til hjelp.

Lykke til! 

 

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med helsesøster om

Helsesøster

Helsesøster kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer

Barneloven

Skater (colourbox.com)

Barneloven regulerer blant annet foreldrenes plikter og ansvar for barna og barnas rettigheter overfor foreldrene. Den gir deg blant annet rett til å bestemme selv i noen viktige spørsmål etter du har fylt 15 år.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Barnekonvensjonen
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om barnekonvensjonen


ukens tema

Skolehverdag

kommentar

#forhomofile: Jeg synes det er helt fantastisk når folk er åpne homofile. Flere ganger møter jeg folk og tenker, skulle ønske de var hetero, for de er jo DRITKULE. Men først å fremst, hvis du er homofil, ikke vær redd for å komme ut av skapet. Jeg tror ikke folk tror det er så rart som du kanskje forestiller deg. Og hvis folk har et problem med homofile, har de ett seriøst problem med hjernen sin også. Det å være homofil er like normalt som det å være hetro. Folk som ikke greier å skjønne dette, greier heller ikke å sette seg inn i den moderne verden. Det kan selvfølgelig være et lite sjokk for venner, familie og dine nærmeste, men hvis de godtar deg som du er, så godtar de dette også. Det burde de i hvertfall. Sånn som vi lever nå så synes jeg egentlig at det er unødvendig å måtte si at det er helt greit å være homofil, lesbisk, trans .osv. Dette burde folk skjønne fra før. Hvis sånn du er ikke skader noen eller særer noen så må du vise det. Verden trenger flere originale personer. Jeg går på en skole der nesten alle er klonet. Det er bare dure klær og dyre ting, og nesten alle de som er populære er kjempeslemme. Sånn burde det ikke være Lik denne kommentaren hvis du er for en ny og bedre verden. Les innlegg Liten pil høyre