Hopp til hovedinnholdet

Så jeg lurer på om hun har lov til å bryte seg inn på min telefon, og lese meldingene mine?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg lurer på mine rettigheter i forhold til privatliv. For ca. ett år siden løy jeg til mamma, hun tok seg da inn på MIN mobil, og leste MINE private meldinger. Jeg har prøvd å finne litt informasjon på internett, men klarer ikke helt å tolke det. Jeg har funnet barnekonvensjonen, og den lyder: (les artikkelen) http://barneombudet.no/dine-rettigheter/barnekonvensjonen/artikkel-16-privatliv-aere-omdomme/ Da jeg konfronterte henne med saken, hvorfor hun hadde lest, spurte jeg om dette var et engangstilfelle, sa hun "jeg tar meg min rett til å ikke svare på det". Det skal sies at jeg ikke stod i fare for noe kriminelt, hadde kun drukket alkohol, og det viste hun godt. Så jeg lurer på om hun har lov til å bryte seg inn på min telefon, og lese meldingene mine?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

FNs barnekonvensjon slår fast i artikkel 16 at «Intet barn skal utsettes for vilkårlig eller ulovlig innblanding i hans eller hennes privatliv, familie, hjem eller korrespondanse og heller ikke for ulovlige angrep mot hans eller hennes ære eller omdømme. Barnet har rett til lovens beskyttelse mot slik innblanding eller slike angrep.» Dette betyr at ingen har rett til å lese dine meldinger på mobilen da disse anses som privat korespondanse.

Men barnekonvensjonen slår også fast at "Begge foreldrene har et hovedansvar for barnets omsorg og utvikling etter hva som er best for barnet". Foreldrene dine skal altså beskytte deg hvis de mener noe er skadelig for deg. Har de mistanke om at du gjør noe på mobilen som er skadelig eller farlig for deg eller andre, kan de derfor sette grenser for hva du får gjøre.

Det er likevel viktig at de respekterer ditt privatliv. Da er det bedre om de diskuterer med deg om det er noe de er bekymret for, enn at de snoker i din mobiltelefon. Men om foreldrene dine har gyldig grunn til å mistenke at det å lese dine meldinger vil beskytte deg eller andre for fare, så vil de ha lov til dette.

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg?

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Ung.no gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om