Hopp til hovedinnholdet
Zelda © Lina Neidestam, distr. strandcomics.no
Zelda © Lina Neidestam, distr. strandcomics.no

Så jeg lurer på om hun har lov til å bryte seg inn på min telefon, og lese meldingene mine?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg lurer på mine rettigheter i forhold til privatliv. For ca. ett år siden løy jeg til mamma, hun tok seg da inn på MIN mobil, og leste MINE private meldinger. Jeg har prøvd å finne litt informasjon på internett, men klarer ikke helt å tolke det. Jeg har funnet barnekonvensjonen, og den lyder: (les artikkelen) http://barneombudet.no/dine-rettigheter/barnekonvensjonen/artikkel-16-privatliv-aere-omdomme/ Da jeg konfronterte henne med saken, hvorfor hun hadde lest, spurte jeg om dette var et engangstilfelle, sa hun "jeg tar meg min rett til å ikke svare på det". Det skal sies at jeg ikke stod i fare for noe kriminelt, hadde kun drukket alkohol, og det viste hun godt. Så jeg lurer på om hun har lov til å bryte seg inn på min telefon, og lese meldingene mine?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

FNs barnekonvensjon slår fast i artikkel 16 at «Intet barn skal utsettes for vilkårlig eller ulovlig innblanding i hans eller hennes privatliv, familie, hjem eller korrespondanse og heller ikke for ulovlige angrep mot hans eller hennes ære eller omdømme. Barnet har rett til lovens beskyttelse mot slik innblanding eller slike angrep.» Dette betyr at ingen har rett til å lese dine meldinger på mobilen da disse anses som privat korespondanse.

Men barnekonvensjonen slår også fast at "Begge foreldrene har et hovedansvar for barnets omsorg og utvikling etter hva som er best for barnet". Foreldrene dine skal altså beskytte deg hvis de mener noe er skadelig for deg. Har de mistanke om at du gjør noe på mobilen som er skadelig eller farlig for deg eller andre, kan de derfor sette grenser for hva du får gjøre.

Det er likevel viktig at de respekterer ditt privatliv. Da er det bedre om de diskuterer med deg om det er noe de er bekymret for, enn at de snoker i din mobiltelefon. Men om foreldrene dine har gyldig grunn til å mistenke at det å lese dine meldinger vil beskytte deg eller andre for fare, så vil de ha lov til dette.

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg?

10 gode tips (ung.no)

Følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg, har du sikkert hatt. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Ung.no gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Barnekonvensjonen
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om barnekonvensjonen


ukens tema

Skolehverdag

kommentar

#forhomofile: Jeg synes det er helt fantastisk når folk er åpne homofile. Flere ganger møter jeg folk og tenker, skulle ønske de var hetero, for de er jo DRITKULE. Men først å fremst, hvis du er homofil, ikke vær redd for å komme ut av skapet. Jeg tror ikke folk tror det er så rart som du kanskje forestiller deg. Og hvis folk har et problem med homofile, har de ett seriøst problem med hjernen sin også. Det å være homofil er like normalt som det å være hetro. Folk som ikke greier å skjønne dette, greier heller ikke å sette seg inn i den moderne verden. Det kan selvfølgelig være et lite sjokk for venner, familie og dine nærmeste, men hvis de godtar deg som du er, så godtar de dette også. Det burde de i hvertfall. Sånn som vi lever nå så synes jeg egentlig at det er unødvendig å måtte si at det er helt greit å være homofil, lesbisk, trans .osv. Dette burde folk skjønne fra før. Hvis sånn du er ikke skader noen eller særer noen så må du vise det. Verden trenger flere originale personer. Jeg går på en skole der nesten alle er klonet. Det er bare dure klær og dyre ting, og nesten alle de som er populære er kjempeslemme. Sånn burde det ikke være Lik denne kommentaren hvis du er for en ny og bedre verden. Les innlegg Liten pil høyre