Hopp til hovedinnholdet

Pappa klikker hele tiden. Han klager på alt jeg gjør og blir sur uansett. Vennene mine er redd for han. Hva skal jeg gjøre? 

Jente 13 år
 

Spørsmål

når pappa e heime, så klager han på alt eg gjør og blir sur, for ingen ting, men eg knekker sammen heile tida, (pappa e på jobb 2 uker og heime 1 måne), om eg ikke klarer noe klikker det for han, mamma ber han ta det med ro men han klarer det ikke, og mamma e heller ikke noe bedre ho heller, eg veit ikke hva eg skal gjør, eg vil ikke at de skal hjelpe meg med leksene de blir bare sure uansett hva eg gjør eller sier, det var bare søstra mi som hjalp meg, men ho e i usa og kommer heim i juni ein gang, eg fek 4- på ein prøve (syns ikke det er så ille eg da) men mamma og pappa klikka jo, de sa at eg kunne det bedre OSV, men eg gjordet det eg kunne og litt meir, men de klikker uansett, vannene mine e redd for pappa, de tør ikke og sove hos meg når han e heime, pappa har vært sånn lege, har egt hat lyst til og dra på barnehjem. hjelp ha skal eg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til ung.no om dette. Det er ikke særlig greit synes jeg, at foreldre klager og er sure på barna sine hele tiden. Og det er i alle fall ikke greit å "klikke" på barna sine sånn at de blir redde, og at det går ut over om venner vil være hos deg eller ikke. Det høres voldsomt ut. Hjemmet ditt er der du skal være trygg. Og der du skal få støtte, ros og oppmuntring til de valgene du tar og det du presterer. Jeg er enig i at det er bra å få 4 på en prøve når man har gjort det beste man kan og litt mer. Selvsagt kan foreldre stille krav til barna sine og til at de skal gjøre ordentlig skolearbeid, men det høres ikke ut som at foreldrene dine snakker til deg på en særlig grei måte som gjør det noe bedre. 

Så hvis du ikke opplever å ha det bra hjemme og hvis du syns det har vært sånn lenge, da anbefaler jeg du skal gå til f.eks helsesøster på skolen eller til en lærer du føler deg trygg på, og si ifra. Fortell hvordan du opplever stemningen hjemme. Prøv å gi et så tydelig bilde som mulig av situasjonen. Si hvordan det er å være deg. De du snakker med har taushetsplikt. Og husk at det at du søker hjelp betyr ikke at de nødvendigvis kommer til å foreta seg noe stort og overveldende for dere som familie. Men det betyr at noen trygge voksne tar ansvar for deg som barn/ungdom, gjennom å vurdere situasjonen sammen med deg og å finne ut hva akkurat din familie trenger for at dette skal løse seg og for at du skal ha det bra. Noen ganger betyr det at foreldre kan få veiledning og hjelp til å takle følelsene og humøret sitt og til å finne bedre måter å snakke/løse konflikter med barna sine på.

Jeg syns det høres ut som at foreldrene dine må øve seg på å prøve å forstå hvordan det er å være deg og hva du trenger. Kanskje de ikke skjønner hva det gjør med deg at de blir så sure og at de "klikker"? Kanskje ikke de merker selv hvordan de er, hvis de er veldig slitne eller har andre problemer i sitt liv. Så fint at du har en søster som er der for deg. Jeg håper hun kan være en støtte for deg når hun kommer tilbake fra USA. Snakk med henne og, hvis du har sjansen. Jeg håper virkelig at du finner en måte å snakke med foreldrene dine på som gjør at du får det bedre. Lykke til!

Hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Krangling, strenge grenser og bråk hjemme?

Sinna gutt (colourbox.com)

Kan du sove over hos kjæresten? Hvor lenge kan du være oppe? Her finner du spørsmål og svar på vanlige konflikter du kan møte på når du bor hjemme.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Barnevern
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om barnevern