Hopp til hovedinnholdet

Har Norge noen lover som sier at foreldre ikke har rett til å ta fra ungen deres sin frihet til å gå ut?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Jente på 16 år og jeg har nettopp blitt truet av moren min om at jeg skal få husarrest i 3 år. Har Norge noen lover som sier at foreldre ikke har rett til å ta fra ungen deres sin frihet til å gå ut?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

I følge barneloven (Lov om barn og foreldre) sier at foreldre har ansvaret for sine barn til de er 18. Dette innebærer IKKE at de har lov til å idømme barna sine husarrest i tre år. Det kan være på sin plass å sette begrensninger for sine barn i visse situasjoner. Dette må ha en god grunn og forklaring. 

Du er såpass gamel at en slik trussel høres mere ut som et utrykk for frustrasjon og dårlig kommunikasjon mellom dere. Du sier ikke noe om hva det var som gjorde at moren din sa dette. Det høres ut som du og moren din trenger å snakke sammen om hva dere forventer av hverandre, hva som er greit og ikke. 

Blir dere ikke enige kan det være godt å ha noen andre som kan hjelpe dere snakke sammen. Det kan være andre familiemedlemmer/venner. Det kan være helsesøster eller lærer. Dere kan også ta kontakt med familievernkontoret der dere bor. De er eksperter på å hjelpe familier snakke bedre sammen.

Håper dette kan være til nytte for deg!

Vennlig hilsen

Familiepsykologen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Barnevern
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om barnevern