Hopp til hovedinnholdet

Jeg har det vanskelig hjemme, vil flytte ut.

Jente 16 år
 

Spørsmål

jeg har lenge hatt lyst til å flytte hjemmefra pga. mye krangling og problemer. jeg har en del diagnoser, og den som plager meg/de hjemme er depresjonen med psykotiske symptomer. jeg føler st jeg blir mye dårligere av å være hjemme, både pga. kranglingen og fordi jeg ikke får tilstrekkelig med hjelp for å takle hverdagen. jeg har vært mye innlagt på psykiatrisk, 25+ akkuttinnleggelser og en lang behandlingsinnleggelse (ca. 3 mnd) i løpet av det siste året. hjemme føler jeg meg fullstendig alene, foreldrene mine er veldig engasjerte og vil hjelpe men de har ikke kompetansen eller overskuddet. jeg er sikker på at det hadde vært bedre for meg og for dem om jeg flyttet. jeg får ikke lov til å flytte ut alene, så jeg lurer på om jeg har muligheten til å bo på en isntustisjon eller evt bli flyttet til et fosterhjem. eller om det er noen andre muligheter jeg ikke vet om. dette var veldig kort fortalt, jeg trenger bare litt info om mulighetene mine og rettighetene mine.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss. Du skriver at du har det vanskelig hjemme med mye krangling og problemer. Slik jeg forstå det du skriver har du psykiske problemer og du føler at foreldrene dine ikke klarer å gi deg den støtten du trenegr og du føler deg ensom. Du lurer på om du kan flytte til en institusjon eller fosterjem - du tror det vil bli bedre for deg.

Ut fra det du skriver forstår jeg det slik at du har vært i kontakt med barn- og ungdomspsykiatrien flere ganger det siste året. Har du også vært i kontakt med barneverntjenesten? Du kan kontakte barnevernet i kommuen der du bor dersom du og/eller familien din trenger hjelp eller støtte. I noen tilfeller vil barnevernet vurdere at det vil være best om ungdommen flytter til en institusjon eller fosterhjem - men det skal ganske mye til.

Jeg legger ved noen artikler om å kontakte barnvernet, om hvordan barnevernet jobber, om institusjoner og fosterhjem hvor du kan lese mer.

Jeg ville anbefale deg å snakke med foreldrene dine, helsesøster på skolen, fastlegen din og/eller kanskje du fremdeles går til behandling i barne- og ungdomspsykiatrien? Kanskje dere sammen kunne snakke om det er måter foreldrene dine kunne støttet deg bedre på? Foreldrene dine kan også få støtte fra barnevernet  - kanskje dere sammen kunne kontakte dem slik at det kunne bli mindre krangling?

 

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Barneloven

Tenåringsgutt (colourbox.com)

Barneloven regulerer blant annet foreldrenes plikter og ansvar for barna, og barnas rettigheter overfor foreldrene. Den gir deg blant annet rett til å bestemme selv i noen viktige spørsmål etter du har fylt 15 år.

Les mer

Når kan du flytte hjemmefra?

Gutt stryker ei skjorte (colourbox.com)

Du har ingen RETT til å flytte hjemmefra før du har fylt 18 år, men hvis du og foreldrene dine er enige om at du kan flytte er det ingen lov som hindrer deg.

Les mer

- Jeg vil melde fra til barnevernet, men hva skjer da?

Gutt ser alvorlig ut (colourbox.com)

Jeg sliter skikkelig hjemme, og vil ikke bo hjemme lenger. Kan jeg, som ungdom, melde fra til barnevernet selv? Hva skje om jeg gjør det?

Les mer

Hva er barnevernet?

colourbox.com

Barnevernet skal gi barn, unge og familier hjelp og støtte når det er vanskelig hjemme. Det er foreldrene som har ansvar for å gi sine barn omsorg. Men hvis de ikke får det helt til, skal barnevernet hjelpe til slik at barn og unge får omsorg, trygghet og utviklingsmuligheter.

Du kan ringe alarmtelefonen, tlf: 116111 eller kontakte barnevernvakta om du trenger hjelp nå.

Les mer

Barneverninstitusjoner

Kirkenær barnevern- og omsorgssenter

Det finnes mange grunner til at barn og unge ikke kan bo hjemme. Barn kan være slite med rusproblematikk, ha atferdsutfordringer, får manglende omsorg hjemme eller har foreldre som av ulike grunner ikke er i stand til å ivareta omsorgen i kortere eller lengre perioder.

Les mer

Kan jeg søke om å få komme i fosterhjem?

Gutt sitter og tenker foran laptop (colourbox.com)

Barnevernstjenesten i kommunen din skal sikre at barn og unge får nødvendig hjelp og omsorg. De kan hjelpe deg å vurdere om fosterhjem er en god løsning for deg og familien din.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om flytte hjemmefra