Hopp til hovedinnholdet

Kranglet med mamma og hun klemte armen min og tok kvelertak på meg

Jente 13 år
 

Spørsmål

hei i dag kranglet jeg med mamma. vi har egentlig et veldig godt forhold helt til i dag. bare meg og hun er på hytten nå, alene. det var en liten ting vi kranglet over, men dumme meg ødelegger alt som vanlig. begge to gråt og tilslutt ble hun så sur at hun klemte meg rundt armen min og tok kvelertak på meg. jeg trodde helt serriøst at jeg skulle dø... hun slapp meg og jeg løp opp på et rom og låste døren. nå sitter jeg her med kloremerker på armen pg halsen, og jeg vil bare dø. orker ikke å være med mamma mer. hater verden

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Episoden du forteller om må ha vært både skremmende og vond for deg. Det er ikke noe greit å krangle så voldsomt, uansett hvem som startet det. Det er alltid den voksne som har ansvar for at krangelen ikke utarter seg på en måte som er skadelig. Det mamma gjorde - å klemme deg hardt rundt armen og å ta kvelertak på deg, er over grensen for hva som er OK. Det er å regne som vold. 

Jeg tror ganske sikkert at mamma ikke mente, og ikke planla å gjøre dette mot deg. Ofte handler foreldre i desperasjon eller frustrasjon fordi de til slutt ikke finner noe mer å si, eller ikke vet hva de skal gjøre. Da kan fysisk vold bli en løsning, og man gjør noe man egentlig ikke vil, og som man angrer fryktelig på etterpå. Jeg vil tippe at også mamma hadde det veldig vondt etter at dette skjedde. Men selv om dette kan være en forklaring er det likevel ikke OK at mamma gjorde det. Hun gikk over grensen. Jeg vil tro at du ble redd der og da. Og mange barn/ungdommer som opplever noe lignende med foreldrene sine blir også redde for at det samme skal skje igjen. Det er ikke greit at barn skal være redde i sitt eget hjem, med sin egen familie. Hjemmet vårt er det tryggeste stedet vi har. Derfor er dette noe du bør ta på alvor.

Jeg lurer på om det er mulig for deg, når ting har roet seg, å snakke med henne om det som skjedde på hytten deres? Jeg tror det kunne vært fint for deg å få høre at mamma tok ansvar for det hun gjorde mot deg og ba om unnskyldning. Så kan dere jobbe med å legge dette bak dere og snakke om hva dere skal gjøre neste gang det blir krangling slik at det ikke går for langt igjen. I den forbindelse syns jeg også det kan være lurt at noen andre voksne også vet om det. Kanskje pappaen din kan få høre dette og være med deg når dere skal snakke om det?

Du skriver at du og mamma egentlig har et godt forhold, det er flott å høre. Ikke glem det oppi alt. Mange relasjoner tåler en "trøkk", hvis man er flink til å snakke om det som har skjedd og lage en ordentlig plan for hvordan man vil håndtere slike scenarioer i fremtiden. Det er også viktig at mamma - som er den voksne her - tar ANSVAR for situasjonen og det som skjedde. Det er ikke din feil at mamma mistet kontrollen over seg selv.

Hvis du ikke klarer å snakke med mamma, kan du for eksempel vise henne svaret mitt her til deg. Kanskje blir det lettere å snakke sammen etter det? Du kan også kontakte et familievernkontor  i kommunen/bydelen der du bor. Tilbudet er gratis. De som jobber der er familieterapeuter og psykologer som er proffe i å snakke med familier som får det vanskelig. De tilbyr også foreldreveiledning. Du kan ta kontakt med de alene først hvis du vil, og så kan du sammen med dem involvere mamma (og kanskje pappa) etterhvert.

Jeg legger ved noen veldig fine artikler som jeg syns du bør lese. De handler om det du tar opp. Det er flott at du skriver hit om episoden og at du ønsker å gjøre noe. Jeg tror dette vil gå bra så lenge du klarer å snakke om det med noen. Det er vanskelig, og du er modig om du klarer det. Lykke til! Håper forholdet mellom deg og mamma blir bra igjen.

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Barnevern
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om barnevern