Hopp til hovedinnholdet

Jeg har snakket med så mange mennesker men ingenting hjelper...

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 14. Bor hos mine besteforeldre i fosterhjem. Livet mitt har vært helt jævlig fram til nå. Jeg har prøvd å drepe meg selv flere ganger. Sist den 28/09/18. Da havnet jeg på sykehuset fordi jeg kuttet meg såppas dypt. Jeg holder på med dop også. For jeg vil helst vær borte fra den virkelige verden. Jeg har vært hos psylog, helsesøster, psykiskhelse rådgiver, barnevernet og utekontakten. Jeg hr snakket med så mange personer om hva som kan hjelpe meg. Men ingenting hjelper. Har dere noen forslag til hva jeg kan gjøre? Jeg har prøvd d meste...

Besvart 02.10.2018 20:24
 

Svar
Hei jente 14 år

Takk for at du skriver til oss i Ung.no og forteller til oss hvordan du har det. Jeg forstår at du har opplevd mye vondt og at du forsøker å mestre livet ditt på en best mulig måte.

Det høres ut som du har hatt et tøft og vanskelig liv til nå. Du bor hos besteforeldrene dine som også er ditt fosterhjem. Hvordan har du det der? Er det et trygt sted for deg å være?

Noen ganger så er det vonde hendelser som gjør at man ikke kan bo sammen med sine biologiske foreldre. Dette gjør at man bærer med seg mange sår og mye vondt i bagasjen sin.

Når det som blir vondt nesten blir uutholdelig så er vi mennesker sånn at vi forsøker å gjøre noe med det som er vondt. Det er mestringsstrategier og det er dessverre ikke alltid er de så gode - men de hjelper der og da.

Selvmordstanker handler ofte om at man ikke orker mer smerte og at man vil at det skal forsvinne. Det trenger ikke bety at man vil dø.

Selvskading og også rus er et noe som avlaster den indre smerten slik at den ikke skal være så vond og slik at man kan få en "pause". Dette er strategier som på lang sikt kanskje gjør det verre for oss men som har en funksjon der og da.

Du snakker med mange sier du og det er veldig bra. Da har du  noen rundt deg som kan støtte deg og hjelpe deg.

Det er ikke lett å snakke om alt man har med seg av indre sår og smerte. Ofte så kan det være slik at ved å snakke om det så kan man få det verre. Da kan man bli frustrert. Det er ikke så uvanlig at det er slik - det er helt normalt at det kan kjennes verre før det sakte blir bedre igjen.

Mitt beste råd til deg er å fortsette og snakke med de du har rundt deg. Forsøk og sett ord på hvordan du har det  - eller si at det er vanskelig for deg å sette ord på. Da kan du få hjelp med det. Du trenger ikke bære alt alene!

Har du noen aktiviteter eller noe annet du kan gjøre som du forbinder med glede og noe som er hyggelig?

Noen har glede av å tegne, skrive, høre på musikk, gå turer, være med venner eller dyr.

Ved å avlede deg fra vonde tanker og følelser kan du få noen pauser innimellom. Det finnes andre måter å få avstand på enn å skade seg eller ruse seg.

Jeg legger ved noen artikler til deg som kan være til nytte for deg å lese.

Håper du får det bedre snart! Det er ikke din skyld at du strever! Du er god som gull!

God klem til deg.

 

Vennlig hilsen Psykiatrisk Sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å ha det vondt. Selv om alt føles svart finnes det løsninger på mer enn du tror. Har du ingen å prate med, må du ikke være redd for å oppsøke profesjonell hjelp.

Les mer

- Jeg orker ikke kjeft for at jeg ruser meg, men vil snakke med noen

Holder seg på hodet (colourbox.com)

Hvem kan jeg kontakte for å snakke om rus? Vil ikke bli kjefta på fordi jeg ruser meg selv, men jeg trenger noen å snakke med om det.

Les mer

Jeg bor i fosterhjem og trenger noen å snakke med

Jente tenker (colourbox.com)

Det kan være flere grunner til at du bor i fosterhjem. Foreldrene dine kan ha samtykket til plassering i fosterhjem eller fylkesnemnda (en domstol) kan ha bestemt at du skal bo der. Dersom du trenger noen å snakke med når du er i fosterhjemmet, er det flere du kan kontakte.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Doping
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om doping