Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg bestemme hvilken forelder jeg vil bo hos?

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Hei foreldrene mine skilte seg når jeg var liten. Men nå som jeg har blitt større så har jeg fått et være forholdt med moren min ( sin jeg bor med meste parten av tiden). Og jeg lurer på om jeg kan bytte den forelderen jeg noe oss.

Besvart 04.01.2019 13:56
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss!

Det er ganske vanlig at ungdommer etterhvert som de blir eldre ønsker å endre på samværsordningen de har. Altså endre på hvem av foreldrene de bor mest hos. Mange synes det er slitsom å flytte hver uke. I ungdomstiden er det også viktig for de fleste å ha vennene sine i nærheten. Jeg vet ikke om du kjenner deg igjen i noen av disse årsakene og? Mange får også et endret forhold til den ene eller andre forelderen når de blir tenåringer, slik du skriver at du har opplevd mellom deg og din mor. 

Du spør om du kan bytte om på hvilken forelder du skal bo hos. Det jeg kan fortelle deg er at du ikke ene og alene kan bestemme dette, men at i barnelovens § 31 står det at barnas mening skal vektlegges. Jo eldre barna er, jo mer skal deres mening vektlegges. Allikevel er det foreldrene som må ta selve avgjørelsen om hvordan bo-ordningen skal være. Det er altså de som bestemmer, men forhåpentligvis tar de hensyn til barnas meninger.

Hvordan tror du en samtale med foreldrene dine vil være, dersom du fortalte dem om dine ønsker?  Du kan f.eks. begynne med å si at du vil snakke med dem om noe som viktig for deg, men også vanskelig å ta opp. Hvis det er vanskelig for foreldrene dine å bli enige om en ny avtale kan de få hjelp på et familievernkontor. En av foreldrene dine kan bestille time. Tilbudet er gratis. Terapeuten kan snakke med deg alene for å få høre hva du ønsker/mener og deretter snakke med foreldrene dine for å hjelpe dem å lage en ny samværsavtale hvor dine ønsker blir vektlagt. Hva tror du om det? Er det noe du kan forsøke?

Håper dette var til hjelp :) Lykke til!

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

DU skal bli hørt når foreldrene dine skilles

Saks og hjerte som er klippet i to (colourox.com)

Når foreldre skilles hender det at de flytter langt fra hverandre. For mange blir det mye reising mye fram og tilbake, og selv om foreldrene bor ganske nær hverandre kan livet bli ganske upraktisk. Fra du har fylt 12 år, skal det legges stor vekt på dine meninger om hvor du vil bo.

Les mer

Råd til deg som har to hjem

Jente pakker kofferten sin (colourbox.com)

Foreldrene dine er glad i deg, men ikke i hverandre lenger. De bor hver for seg, og du flytter imellom. Du vil at alle skal ha det bra. Og helst vil du ha det bra selv også, men hvordan få til det?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Barnevern
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om barnevern