Hopp til hovedinnholdet

Foreldrene mine lyver til barnevernet. Hva burde jeg gjøre?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Er midt i en barnevernssak og jeg bare venter på å bli kvitt foreldrene mine. Over flere år har jeg sett ting som plager meg ekstremt mye. Jeg får ikke sove som nå. Jeg har sett folk bli banket opp hjemme, blod invovlert og jeg har selv blitt slått. Alt har egentlig bygd seg opp til alt bare eksploderte. Jeg har aldri følt at jeg har fått nok kjærlighet og forståelse av noen som helst. Jeg fikk meg en kjæreste i 9 klasse og vi har vært sammen i 11 måneder og 3 dager. Jeg har delt med henne alt om livet mitt og situasjonene og hun har delt alt om sitt. Foreldrene mine er religiøse(Muslimer) og da de fant ut at jeg hadde kjæreste så klikket de. De kastet meg ut av huset midt på natten kl 3 om natten. Deg var fuckings vinter... Det er en ting som plager meg. tingen er at de later som at de er helt uskyldige og lyver til barnevernet. Sier at det aldri har vært vold hjemme(det var en gammel politi anmeldelse som beviste at de løy). Hva burde jeg gjøre?

Besvart 14.05.2019 11:22
 

Svar
Hei

Jeg skjønner at du er i en svært krevende situasjon nå. Du har opplevd mange tøffe ting. Det er vondt å lese at du har blitt avvist, kastet ut, og slått. Ikke minst at du har levd i et hjem med masse bråk og vært vitne til at andre har blitt slått. Slik skal ingen barn ha det hjemme, alle barn fortjener trygge og kjærlige omgivelser å vokse opp i.

Da er det i alle fall godt å høre at du har en støttende kjæreste. Jeg blir glad av å lese det du skriver om at dere to kan snakke om alt og at dere kan dele opplevelser og følelser sammen. Det er også fint å høre at dette går begge veier, altså at dere begge snakker om dere selv til hverandre. Det å ha en man kan stole på og som man er glad i og tør å prate med er den beste "medisinen" mot vanskelige livshendelser. Tenk etter om du kanskje også har flere mennesker i livet ditt du kan støtte deg på? Venner? Andre voksne, som en lærer, helsesøster, en annen i familien din, eller foreldrene til kjæresten din/venner? Snakk gjerne med dem og!

Det er i tillegg godt å høre at barnevernet har blitt koblet inn! Jeg håper du også er glad for dette, selv om det sikkert ikke er bare lett å forholde seg til alt som nå skjer rundt familien din.

Du spør hva du burde gjøre. Ettersom barnevernet er koblet inn er det viktig at du forholder deg til dem i den grad de ønsker å prate med deg. Jeg håper du har fått en kontaktperson i barnevernet som er den du skal forholde deg til og at denne personen er god å snakke med. Vær ærlig og fortell det du har opplevd og det du føler nå. Forsøk å vær så tydelig du kan i forhold til hva du trenger fremover. Barnevernet er opptatt av barns beste og jo mer de vet om hva du selv vil og hva du har behov for, jo bedre kan de ta hensyn og faktisk foreslå tiltak som baserer seg på dine ønsker. Hvis du syns barnevernet snakker for lite med deg eller du er usikker på hva som skjer i saken så kan du selv kontakte dem uten å si ifra til foreldrene dine. Les mer om hvordan du gjør det, i linken. 

Det at foreldrene dine lyver kan ikke du gjøre noe med, bortsett fra å stole på at barnevernet samler nok informasjon til å få et realistisk bilde av familiesituasjonen din. Barnevernet bruker gjerne tre måneder på å undersøke en sak. Det betyr at de gjør mange ulike typer informasjonsinnhenting, i tillegg til det å snakke med foreldrene dine. For eksempel snakker de med andre voksne som kjenner foreldrene dine. De snakker med skolen du går på, de snakker med helsestasjonen, kanskje lege og politi. De drar på anmeldte og uanmeldte besøk hjem til dere. Et realistisk bilde av hjemmesituasjonen deres vil nok til slutt komme frem og avgjørelsen om hva som skal skje videre vil være basert på en helhetsvurdering. 

Jeg håper barnevernet kommer frem til noe som føles trygt og godt for deg. Jeg håper situasjonen din vil bli bedre snart. Jeg ønsker deg alt godt.

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Opplever du vold hjemme?

Trist gutt i vindu (www.colourbox.com)

Noen opplever at hjemmet er et sted der de er redde, må være på vakt og passe på hva de sier og gjør. Sånn skal det ikke være.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvem gjør hva i barnevernet?

Hvem?

Kommunen, staten, fylkesmannen og fylkesnemnda er alle involvert i ulike deler av barnevernet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Barnevern
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om barnevern