Hopp til hovedinnholdet

Rettigheter når jeg blir flyttet fra fosterhjem til institusjon?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! I fylkesnemnda vedtaket mitt står det at jeg skal bo i fosterhjem, men jeg bor på institusjon, som ikke er overprøvd for fylkesnemnda. Hvilke rettigheter har jeg? Kan jeg kreve å få bo i fosterhjem siden det er det fylkesnemnda bestemte? Bodde først i fosterhjem, men ble innlagt og bv bestemte av institusjon var bedre. Men de har likevel ikke på papir at jeg skal bo på institusjon. Hva skjer når fylkesmannen kommer og ber om å få se vedtaket mitt? Har kontaktet advokat så jeg kan flytte tilbake til fosterforeldrene mine, så får håpe de kan hjelpe! Takk for hjelpen<3

Besvart 15.05.2019 15:16
 

Svar
Hei

Du er over 15 år og har partsrettigheter i barnevernssaken din. Det betyr for eksempel at du kan klage på vedtak, få innsyn i dokumentene og være med på beslutninger som blir tatt om deg.

I barnevernloven § 4-17 er det regler om barneverntjenesten kan flytte barn til et nytt plasseringssted etter en omsorgsovertakelse. Bestemmelsen gjelder for eksempel fra fosterhjem til institusjon. Barneverntjenesten kan bare gjøre dette hvis det har skjedd noe som gjør det nødvendig, eller dersom det er til det beste for deg. Barnevernstjenesten må fatte vedtak om dette, som du kan klage på til fylkesnemnda.

Du bør snakke med kontaktpersonen din i barneverntjenesten og be dem forklare deg hvorfor du bor på institusjonen og ikke i fosterhjemmet. Barn har krav på å medvirke, bli hørt og få informasjon fra barneverntjenesten om hva som skjer i saken sin.

Du kan også sende en klage til fylkesmannen dersom du mener at barneverntjenesten har gjort noe kritikkverdig, så vil du få deres vurdering av det som har skjedd. Du finner kontaktopplysninger til din fylkesmann på fylkesmannen.no.

Du kan også få hjelp av Barnas Jurist. De gir gratis rettshjelp for barn og unge under 25 år. De har åpent alle hverdager mellom kl. 09.00 og 15.00. Du kan ringe dem på telefon 22 41 22 40. Les mer om dem på siden barnasjurist.no

Med vennlig hilsen barnevernjuristen i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fosterhjem

Jente med bamse (colourbox.com)

Det er omtrent 8000 barn og unge som bor i fosterhjem i Norge, og omtrent halvparten er mellom 13 og 18 år. Det er mange grunner til at barn bor i fosterhjem, men felles er det at deres egne foreldre ikke kan ta seg av dem i en kortere eller lengre periode.

Les mer

Du kan selv kontakte barnevernet

Jente ringer (colourbox.com)

Har du det vanskelig hjemme eller er bekymret for hvordan andre har det? Meld fra til barneverntjenesten. I barneverntjenesten tenker man at det er bedre å si ifra, enn å la være.

Les mer

Rettigheter for deg som bor i fosterhjem

Gutt med armene i kors (colourbox.com)

Du har rett til å få vite hvorfor du er i fosterhjem og hvor lenge du skal være der. Det er barnevernstjenesten som har ansvaret for at du får informasjon, selv om det kanskje er fosterforeldrene dine som snakker med deg om dette.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Barnevern
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om barnevern