Hopp til hovedinnholdet

Hva er minste aldersgrense for å reise sak om flytte fra fosterhjemmet?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei, er en gutt på 15 år her, blir 16 snart. Jeg bor i type fosterhjem, men jeg vil ikke bo her lengere for jeg har altfor stramme grenser. Jeg lurer derfor på hva minste aldersgrense er for å kunne ha en rettssak for jeg vil ta opp min gamle rettsak om hvor jeg vil bo, for jeg vil ikke bo her lengere for jeg føler meg ikke bra her.

Besvart 14.08.2019 08:53
 

Svar
Hei

Hei. Så fint du har skrevet til oss, det er viktig du sier ifra når du ikke har det bra. Jeg forstår det slik at det er barnevernet som har omsorgen for deg, og at det er fylkesnemnda som har bestemt at du ikke skal bo hjemme hos foreldrene dine. Tilbakeføring til hjemmet skal normalt skje når foreldrene igjen kan gi forsvarlig omsorg. Det er mange regler dette og i saker om tilbakeføring reiser det seg mange vanskelige spørsmål som barnevernet må ta stilling til.

 Du opplyser at du er 15 år. Når du er 15 år er du part og får partsrettigheter i barnevernssaken din. Det betyr for eksempel at du kan klage på vedtak, få innsyn i dokumentene og også fremme sak om opphevelse av omsorgsovertakelsen. Du kan derfor si til barnevernet at du ønsker at fylkesnemnda har en ny sak der de ser på om foreldrene dine kan gi deg den omsorgen du trenger og om du eventuelt kan flytte hjem igjen. Barnevernet kan hjelpe deg med informasjon om hvordan du går frem for å få en ny sak i fylkesnemnda, og omtrent når det er mulig at fylkesnemnda kan behandle saken din på nytt. Du kan lese mer om saksgangen i fylkesnemnda på denne siden: www.fylkesnemndene.no/no/saksgang/

 Siden du bor i fosterhjem så skal du ha en tilsynsperson som kommer på besøk og følger med på at du har det bra. Det er viktig at du sier fra om hvordan du har det neste gang du får besøk. Fortell hva det er du er misfornøyd med, og prøv også å si noe om hva det er som gjør at du ikke føler deg hjemme i fosterhjemmet ditt. Hvis du ikke har en tilsynsperson, kan du si fra til Fylkesmannen. Fylkesmannen skal passe på at barnevernet gjør jobben sin på en ordentlig og forsvarlig måte.

Jeg synes du også skal snakke med kontaktpersonen din i barnevernet. De kan fortelle deg hvilke mulighet du har, og hva som skal til for å få dette til.  Det er viktig at barnevernet får vite at du ikke trives, slik at de kan hjelpe deg og fosterfamilien din til å finne ut av hva som kan gjøres. Kanskje fosterfamilien din trenger litt hjelp til å forandre på ting.

Du kan også få hjelp av Barnas Jurist. De gir gratis rettshjelp for barn og unge under 25 år. De har åpent alle hverdager mellom kl. 09.00 og 15.00. Du kan ringe dem på telefon 22 41 22 40. Les mer om dem på siden barnasjurist.no

Med vennlig hilsen barnevernjuristen i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Rettigheter for deg som bor i fosterhjem

Gutt med armene i kors (colourbox.com)

Du har rett til å få vite hvorfor du er i fosterhjem og hvor lenge du skal være der. Det er barnevernstjenesten som har ansvaret for at du får informasjon, selv om det kanskje er fosterforeldrene dine som snakker med deg om dette.

Les mer

Hvem gjør hva i barnevernet?

Hvem?

Kommunen, staten, fylkesmannen og fylkesnemnda er alle involvert i ulike deler av barnevernet.

Les mer

Fosterhjem

Jente med bamse (colourbox.com)

Det er omtrent 8000 barn og unge som bor i fosterhjem i Norge, og omtrent halvparten er mellom 13 og 18 år. Det er mange grunner til at barn bor i fosterhjem, men felles er det at deres egne foreldre ikke kan ta seg av dem i en kortere eller lengre periode.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser