Hopp til hovedinnholdet

Mor og far drikker og sloss, og er sinte fordi jeg sa det til barnevernet

Jente 17 år
 

Spørsmål

Mine foreldre drikker for mye som forårsaker at de krangler og oppfører seg dumt. De sloss og truer hverandre med kniv så jeg må bryte dem opp som ender med at jeg blir slått. De drikker hver helg og 3-4 uke dager og de krangler og spiller så høy musikk at jeg ikke får sove som går utover min skolegang. jeg er utslitt. Jeg har vært å snakket med barnevernet og sagt en del om dette og det gikk fint, men når jeg kom hjem og sa at jeg hadde vært der til mine foreldre så ble ikke det særlig i møtekommet det ble kjefting og krangling og jeg prøvde å forklare at jeg gjorde det for å hjelpe dem! for min far er syk og hvis ikke han slutter å drikke å røyke så har ikke han så lang tid igjen og min mor kan du se at er ulykkelig! Min søster var med og de gikk fra skriking og skylde på oss til å skylde på henne... (hun er eldre enn meg) men eg synes det er urettferdig for eneste de har å skylde på er seg selv! jeg vet ikke hva jeg skal gjøre for de nekter å lytte og de hører bare på selg selv! og sier vi er dumme og det at vi gikk til barnevernet vil de aldri tilgi oss for! hva kan jeg gjøre? jeg vil ikke bo her mer for jeg føler meg uvelkommen... hva må jeg gjøre for å få bo alene med tilsyn eller noe lignende? jeg er utslitt og lei og jeg har tatt vare på meg selv siden jeg var liten og de har holdt på som dette i 10-12 år nå! og de er fortsatt rasende på oss og vi tørr ikke å gå der de er!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss!

Det er ikke rart at du er utslitt, for det å ha det slik som du har det hjemme er faktisk uutholdelig. Ut fra det du beskriver, tenker jeg at foreldrene dine har et alkoholproblem, og at du både er vitne til og utsatt for vold. Jeg skjønner av det du skriver at du vet at det ikke skal være slik, og det tenker jeg er en fin ting. Men så vet jeg også at mange som vokser opp med rus og vold begynner å tvile på sin egen forståelse, blant annet fordi de ikke når fram når de prøver å snakke med foreldrene sine. Derfor vil jeg si det til deg: Du skal ikke måtte ha det slik som du har det nå, og det er viktig at du nå lar deg selv få lov til å ta hensyn til deg!

 Jeg leser av det du skriver at du er en jente som har tatt mye ansvar for både deg selv og for foreldrene dine. Du har tatt vare på deg selv siden du var liten, og du passer på foreldrene dine ved å gå i mellom når de sloss. Du forteller også at du bekymrer deg for faren din, og at du gikk til barnevernet for å prøve å hjelpe dem. Så mye ansvar har du måttet ta for å overleve i din familie, men da har du også tatt ansvar for mer enn du har makt over. Det blir man sliten av, og mange som har det slik forteller at det går utover både konsentrasjon, skolegang, forholdet til venner, og hvordan man tenker om seg selv. Det er derfor viktig at du får hjelp til å flytte ut hjemmefra, fordi det er skadelig for deg å være der hjemme.

 Vi vet dessverre det at det er få ungdommer som klarer å få foreldrene sine til å endre seg, selv om de prøver med alle de verktøyene de har. Det er fordi at det bare er foreldrene dine som kan bestemme seg for å gjøre en endring, og at det å ha et alkoholproblem ofte betyr at man rømmer vekk fra vanskene heller enn å hanskes med dem. Det er også det som skjer når de ikke vil høre på dere nå. Du trenger ikke å tro på dem når de sier at dere er dumme.

 Jeg synes det er veldig fint at du har gått til barnevernet og fortalt dem hvordan du har det. Og jeg er glad for at du synes det gikk fint. Jeg tror det vil være lurt om du går tilbake dit, og forteller hvordan foreldrene dine reagerte. Da kan du også snakke med dem om hvordan du kan passe på din egen sikkerhet framover, fordi jeg skjønner at du er redd for å være i nærheten av foreldrene dine nå. Det er barnevernet du må snakke med for å få mulighet til å flytte ut til en egen bolig eller lignende. De gjør en vurdering av hva som er best for deg, og de har plikt til å høre på hva du ønsker når de gjør den vurderingen.

 Så forteller du at du har en eldre søster. Hvis du kan snakke med henne, er det ofte veldig godt. Dere deler mange av de samme erfaringene, og selv om dere kanskje reagerer annerledes på dem, så kan det være godt å snakke sammen. I Kompasset, der jeg jobber, pleier vi ofte å spørre de som kommer til oss om de har noen gode adresser de kan gå til - venner, trygge voksne i familien eller på skolen, eller lignende. Snakk med dem du er glad i og stoler på, og fortell dem hvordan du har det. Det hjelper ofte veldig! Hvis du bor i Bergen, Sandnes, Trondheim eller Oslo kan du også ta kontakt med oss i Kompasset. Se www.kompasset.org

 Hvis du ønsker å snakke mer med noen som forstår, er det en organisasjon som heter BAR (Barn av Rusmisbrukere). De har en chatteside, der man kan få råd og samtaler: www.barweb.no. Du kan også ringe Alarmtelefonen 116111.

 Lykke til! Husk at det er lov å ta hensyn til seg selv!

 

Hilsen KOMPASSET, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Drikker moren eller faren din for mye?

Engster du deg fordi moren eller faren din drikker for mye? Du er ikke alene!

Les mer

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Alarmtelefonen 116111

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer

Hva skjer hvis du kontakter barnevernet?

Gutt ringer (colourbox.com)

Ikke vær redd for å ta kontakt med den lokale barneverntjenesten. De er der for å hjelpe deg! Fagpersonene der kan gi deg mange gode råd om hva du kan gjøre videre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Barnevern
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om barnevern