Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg få støtte fra NAV som alenemor?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei, er ikke helt sikker på hvilken kategori jeg skal velge, men jeg har tvillinger som er 1 mnd i dag, og jeg bor hjemme hos foreldrene mine mens kjæresten min bor hos sin mor pga jobben. Så jeg har tvillingene alene 20 timer alene hver eneste dag, minst. Kan jeg sette meg opp som alene mor hos nav? Har jeg rett til noe selv om jeg bor hos foreldrene mine? I de første 6 mnd trenger jeg ikke å betale noe, men etter 6 måneder skal jeg og babyene flytte inn i gjestehuset og da må jeg betale leie. Vi er 18 og 20 år, og selvfølgelig har vi ikke god økonomi, og graviditeten var ikke planlagt, en jeg kunne aldri tatt abort, og vi var heller ikke uforsiktige, jeg gikk på p-piller, så tvillingene er et under! Eneste som er vanskelig er at de er født litt før tiden, så de ville ikke suge fra puppen, og da pumpen min gikk i stykker så klarer jeg ikke å få ut melken som førte til at jeg har mista melka mi, så da må vi gi de morsmelkerstatning, derfor lurte jeg på om jeg har rett til noe? Takk

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for at du skriver til oss.

Først og fremst; gratulerer med tvillingbabyene :-) Det må være en spennende tid for deg nå. Vi skal svare deg så godt vi kan på dine spørsmål.

Du kan søke om overgangsstønad fra NAV. Klikk på lenken for å lese mer, der finner du også søknadsskjema på høyre side. Overgangsstønad gis til enslig mor eller far, som har varig klart mer av den daglige omsorgen for barna enn den andre av foreldrene.

Hvis du vil søke om overgangsstønad, så er det viktig at du i søknaden forklarer så godt du kan situasjonen du nå er i. At du forteller hvordan forholdet ditt er til barnefar, hvor ofte han treffer og er sammen med både du og barna deres, at du bor sammen med dine foreldre og hvor lenge du og barnefar har vært kjærester. Skriv også hvis du kan, noe om hva dere har tenkt i fremtiden, skal dere flytte sammen etterhvert? Dette er informasjon vi trenger for å kunne vurdere om du regnes som alenemor og om du har rett til støtten fra NAV eller ikke.  

Du kan også ha rett til utvidet barnetrygd, det vil si at du kan ha rett til en ekstra barnetrygd. Les mer om utvidet barnetrygd her.

Hvis du ikke allerede har søkt om engangsstønad ved fødsel fra NAV, så kan du lese mer ved å klikke på denne siden.

Du skriver videre at du må gi barna morsmelkerstatning, om du har rett til støtte i den forbindelse. Det finnes ikke en konkret støtteordning for dette. Hvis du har rett til overgangsstønad, så må du bruke noe av disse pengene til å kjøpe dette. Hvis du ikke har rett til overgangsstønad, så kan du søke om økonomisk sosialhjelp fra NAV.

Hvis du trenger hjelp og veiledning, så kan du ringe oss på tlf: 55 55 33 33 eller gå innom NAV kontoret i kommunen du bor i.

Vi ønsker deg en riktig fin dag!

Med vennlig hilsen NAV, i samarbeid med ung.no

 

 

 

www.nav.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Bistand
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om bistand