Hopp til hovedinnholdet

Får vi nok økonomisk støtte og barnehageplass til barnet vår om vi flytter sammen?

Gutt 18 år
 

Spørsmål

hei, jeg og dama mi på 17, har fått en datter sammen. vi har velt å bo hver for oss, for att alle i rundt oss sier att vi bør gjøre det så hun og datteren vår får støtte og barnehage plass. hunn får ca 17 000 i månen. vi har ett stort ønske om å flytte sammen. men vi møter bare motgang vi hører bare att vi ikke bør gjøre det, men det går ut over forholde våres å datteren vår ! men det som bekymrer oss mest er om vi får nåkk støtte, og rett til barnehage plass. jeg er motormans lærling og hunn har fri år, men skal bynne på skole igjen til høsten. så alt i alt begge er/ blir i utdanning, og vi må vite om vi får nåkk støtte til å bo sammen !

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei og gratulerer med en datter.

Du forteller at du og kjæresten din som du har en datter med ikke bor sammen. Dette på grunn av at alle rundt dere anbefaler at dere ikke bør bo sammen på grunn av økonomiske årsaker. Du forteller også at dere har et stort ønske om å flytte sammen, og det forstår jeg godt! Du skriver at dere møter mye motgang og at dette går ut over forholdet og datteren deres. Det er leit at dere møter mye motgang. Det er ingen god opplevelse.

Hvis dere flytter sammen, så er det stor sjanse for at stønadene hun får fra NAV som enslig stanses, fordi da regnes hun ikke som enslig lenger. Men det bør ikke stoppe dere fra å flytte sammen, hvis dere ønsker det :-)

Du skriver at datteren deres har barnehageplass, da går vi ut ifra at kjæresten din har en jobb. Hvis ikke hun har det, så bør hun lete etter en jobb hun kan ha frem til hun begynner på skolen til høsten.  

Foreldrene deres har en viktig rolle oppi dette, da de har plikt til å forsørge dere hvis de har økonomi til dette, så lenge dere går på videregående skole eller er lærling. Spesielt gjelder dette kjæresten din, som også er under 18 år.

Hvis dere flytter sammen, så kan dere kan ha rett til økonomisk sosialhjelp fra NAV hvis ikke inntekten deres er høy nok. Det er en behovsbasert stønad, som betyr at hvis dere søker så vil det vurderes hva dere kan ha rett til ut fra behovene dere har. Økonomisk sosialhjelp er en midlertidig stønad, og skal dekke det mest nødvendige.

Når kjæresten din begynner på skolen igjen, så vil hun kunne ha rettigheter til stipend og lån fra Lånekassen. Du som er lærling kan også ha rettigheter hos Lånekassen.

Det kan også være lurt å snakke med helsesøster og lege på helsestasjonen dere går til. Der kan dere få informasjon om det er noen tilbud i forhold til "unge foreldre" i kommunen der dere bor. Når det gjelder barnehageplass, så kan dere ta kontakt med kommunen.

Dere bør få en timeavtale med en veileder på NAV kontoret, slik at dere sammen kan finne ut hva den beste løsningen for dere vil være. Ring oss gjerne på tlf: 55 55 33 33 (tast 1) eller gå innom NAV kontoret.

Hilsen Helsesøster og NAV, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Stønads- og trygdemuligheter for foreldre

Du som har eller skal ha barn har flere typer stønads- og trygdemuligheter som kan hjelpe deg i en økonomisk vanskelig tid.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Bistand
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om bistand