Hopp til hovedinnholdet

Klarer ikke jobbe.

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har et spørsmål ang bistand/støtte. Jeg har siden 13-års alderen slitt veldig psykisk og har gått i behandling for dette av og på siden jeg var 17. Jeg har jobbet ved siden av studiene mine siden jeg var 17, selv om dette har vært veldig vanskelig, veldig ofte. Jeg sliter veldig med selvskading, har blitt utsatt for overgrep (som 18-åring) og har vokst opp med rus i nær familie. Jeg har fått diagnosen emosjonelt ustabil (fra barndommen) og ptsd (fra overgrep), samt et anstrengt forhold til mat. Har også vært innlagt én gang, samt at jeg tok en livstruende overdose for snart et år siden. Selv føler jeg meg "for syk til å jobbe". Dette høres kanskje feil, hypokondersk og rart ut. Men jeg presser meg så hardt hver eneste dag. Har vært sykemeldt to hele sommere + 3 uker utenom bare på den siste arbeidsplassen min. Jeg har sluttet nå og har absolutt ingen inntekt. Jeg klarer ikke jobbe, og valgte derfor å heller ha 0 inntekt enn å gjøre meg sykere enn jeg er. Det er faktisk vanskelig å bli hentet bevisstløs av AMK natt til søndag og måtte gå på jobb på mandag og late som ingenting. Samtidig vet jeg at den formelle delen av meg er i god stand, og mange vil nok oppfatte meg som frisk nok til å arbeide. Det vil jeg gjøre i blant selv også, og jeg liker å jobbe når jeg er i god form. Jeg skal prøve meg på høyskole nå til høsten, og bruker da sjansen til å ta opp lån fordi omstendighetene rundt arbeid er som de er. Skal dette være nødvendig at jeg må låne 92.000 sånn at jeg kan klare meg? Jeg har flyttet hjem til mamma to ganger fordi jeg ikke kan bo alene, og har også avsluttet studiene tidligere. Jeg får jo selvsagt ingen penger av henne til å klare meg. Finnes det noe hjelp for sånne som meg? Som verken er frisk nok eller "syk nok"? Hilsen "voksen" jente med 12 kr på konto

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for spørsmål!


Det er selvsagt ikke mulig å fullt ut vurdere din helsetilstand og arbeidsevne ut fra din beskrivelse her, men ut fra det du forteller så høres det ut som om det kan være verdt et forsøk å få en arbeidsevnevurdering med tanke på arbeidsavklaringspenger (AAP).

 

I opplegget med AAP legger Nav og stønadsmottakeren en plan for å komme ut i arbeid. Dette kan være opplæring, behandling eller lignende.

 

En god start er at du tar kontakt med ditt lokale Nav-kontor for råd og veiledning om dette. Dersom du bestemmer deg for å søke om AAP må du deretter få en utførlig attest fra lege og eventuelt andre behandlere som sier noe om din arbeidsevne, tilstand og prognose.

 

Lykke til!

Med vennlig hilsen Nav i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Bistand
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om bistand