Hopp til hovedinnholdet

Moren min betaler ikke barnebidrag - kan jeg gå til retten?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har bodd hos min far siden jeg var 5 år gammel, men mor har alltid nektet å betale barnebidrag. Kan jeg gå til retten med denne saken? og har jeg krav på bidrag etter at jeg har fylt 18 år hvis jeg bor hjemme og går på skole?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Hvis det er noen som skal gå til retten med denne saken må det i så fall bli faren din. Både faren din og moren din skal etter barneloven § 66 bære utgiftene til din forsørgelse og utdannelse frem til du fyller 18 år gammel, eller eventuelt til du er ferdig med videregående skole. Hvis du ikke er ferdig med videregående før etter at du har fylt 18 har du krav på at foreldrene dine forsørger deg frem til du blir ferdig på skolen.

 

Når jeg sier at det i dette tilfellet er din far som må gå til retten er det fordi jeg antar at han har forsørget deg og passet på at du har og har hatt alt du trenger av mat, klær, tak over hodet osv. i alle år. Det er dermed han som har hatt et økonomisk tap fordi han da også har måttet dekke de kostnadene din mor egentlig skulle ha dekket. Hvis man skal kreve erstatning er det etter norsk rett et vilkår at man har hatt et økonomisk tap, og det høres det ikke ut som om du har hatt i denne saken. 

 

Faren din er sikkert klar over at det er mulig å få innkrevd barnebidrag fra den andre forelderen via Nav. Dette er en vanlig løsning i saker der den ene forelderen av en eller annen grunn ikke betaler det de er forpliktet til. 

Hilsen juristen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Bistand
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om bistand