Hopp til hovedinnholdet

Har jeg rett til å få penger av enten NAV eller barnevernet?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg bor på hybel, og har gjort det i ett og ett halvt år nå. fram til nå har jeg mottatt stipend som har vært akkurat nok til å leve på, men har hatt så mye fravær, p.g.a. angst og depresjon, at jeg har mistet stipendet mitt. Jeg har ikke mulighet til å flytte hjem til moren min fordi hun ikke har plass(er bare ett soverom der, så lillebroren min har rommet, og mamma sover på stua/kjøkkenet), og måtte ha slutta på skolen om jeg flytter til henne. Jeg har altså ingen andre steder å bo, og trenger penger til å betale husleien og mat, og foreldrene mine har knapt nok penger til å forsørge seg selv og lillebroren min. Har jeg rett til å få penger av enten NAV eller Barnevernet?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, takk for at du skriver til oss.


Foreldrene dine har forsørgingsplikt for deg til du fyller 18 år. Det vil si at dine foreldre skal være med på å dekke utgifter som husleie, mat, strøm, klær, legeutgifter og så videre.

 

Barnetrygden som dine foreldre mottar fra NAV, skal bidra til å forsørge deg. Det kan tenkes at barnetrygden skulle vært stanset, og utbetalt direkte til deg siden du skriver at dine foreldre ikke forsørger deg.

 

Du kan også ha rett på å få barnebidrag fra den av foreldrene dine som du ikke bor sammen med, eller eventuelt fra begge to hvis du bor alene. Les mer om barnebidrag her.

 

Du bør kontakte NAV på tlf: 55 55 33 33, slik at du kan fortelle oss litt mer om din situasjon og dermed blir det lettere for oss å hjelpe deg.

 

Når det gjelder hjelp fra barnevernet, er ikke dette noe du automatisk har krav på.  Men dersom du er under 18 år og opplever situasjonen din så vanskelig som du beskriver, synes jeg du skal kontakte barneverntjenesten.  De vil så finne ut av om de kan hjelpe deg videre – kanskje i samarbeid med NAV.  Håper det ordner seg, og at du kan få fullført skolegangen din på en god måte!Med vennlig hilsen NAV, i samarbeid med familieterapeuten, ung.no

 

 

 

www.nav.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Bistand
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om bistand