SVAR
Besvart 13.09.2013 10:46:56
Dette
spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan
ha skjedd etter den tid.
Hei
For tiden er det veldig viktig å ha spart opp egenkapital når man ønsker å kjøpe bolig. Finanstilsynet krever at bankene passer på at de som søker om boliglån har oppsparte midler på minst 15% av kjøpesummen. Kjøper du en bolig som koster 1 million må du altså ha minst kr 150 000 i egenkapital. Dette er det viktig at ungdom vet noe om, slik at det blir mulig å planlegge og spare til boligkjøp. Den aller beste spareordningen for ungdom er BSU. Alle banker tilbyr BSU med høy rente og skattefradrag for 20% av sparebeløpet. Du kan lese mer om BSU på bankenes nettsider.
Hvis du skal kjøpe leilighet er greit å vite at det finnes to forskjellige leilighetstyper: selveierboliger og borettslagsleiligheter. I praksis er det ikke så stor forskjell på de to leilighetstypene, men kjøper du en borettslagsleilighet har den vanligvis en andel fellesgjeld, som betales gjennom husleia/fellesutgiftene. Den totale kjøpesummen består av både fellesgjeld og et innskudd. Hvis en leilighet har et innskudd på kr 500 000 og en fellesgjeld på 1 mill, tilsvarer det en kjøpesum på 1,5 mill. Det er denne summen du kan sammenligne med kjøpesummen for en selveierleilighet, som ikke har fellesgjeld, og som koster 1,5 mill. Selveierleiligheten vil ha lavere fellesutgifter, siden det ikke er fellesgjeld, men du må ta opp et høyere boliglån - og dermed får du høyere utgifter på boliglånet ditt, enn om du hadde tatt opp et lån til innskuddet i en borettslagsleilighet.
Når du kjøper en bolig får du to typer utgifter:
1) Husleie/fellesutgifter/driftsutgifter består av kommunale avgifter, forsikringer, vaktmestertjenester, felles strømutgifter m.m.
2) Renter og avdrag på boliglånet ditt. Renter er kostnaden ved å ha et lån. Avdraget er det du tilbakebetaler lånet ditt med. Vanligvis beregnes det at det tar 25 til 30 år å tilbakebetale et boliglån. Bankene har lånekalkulatorer på sine nettsider der du kan beregne utgiftene ved et boliglån med forskjellig rente og nedbetalingstid.
Når du søker om et boliglån vil banken være opptatt av om du klarer å tilbakebetale lånet. Derfor krever banken at du har en inntekt som er stor nok til å dekke både låneutgiftene, fellesutgiftene for boligen og andre utgifter du har for å leve. Dersom de vurderer at den fremtidige inntekten din er usikker eller for lav til å kunne betale lånet og de andre utgiftene vil du få et avslag på lånesøknaden. For å få lån til bolig er det derfor viktig både å ha spart opp egenkapital og å ha en inntekt som gjør at du kan betale utgiftene dine.
Håper dette ga deg noen svar på det du lurer på.
Lykke til!