Hopp til hovedinnholdet

Har lyst til å flytte tilbake til faren min. Har jeg lov til å bestemme dette selv?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei. Pappa bor i utlandet så mamma har omsorgen for meg. Lurte på en ting. Nå som jeg er 16 år. Har jeg rett til å bestemme hvem av foreldrene mine jeg har lyst å bo med ? Har lyst å flytte til far. Lurte på om jeg kan gjøre det, Nå som jeg er 16? Jeg føler meg stor nok til å ta det ansvaret. Jeg vet hvilken konsekvenser det kan føre til.. Kan Norge hjelpe meg med å flytte tilbake til han ? Trenger svar fort.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Jeg forstår at du har lyst til å flytte ut av landet, til faren din. 

Du spør om du kan bestemme selv hvor du vil bo nå som du er 16 år. Det kommer litt an på situasjonen i familien din! Etter fylte 16 år er du utenfor den såkalte meklingsordningen og kan egentlig bestemme selv hvor du vil bo - hvis begge steder er trygge og bra for deg. Dette forutsetter at begge foreldrene har foreldreansvar for deg. Men slik jeg forstår det du skriver er det kun moren din som har den lovpålagte foreldreansvaret for deg nå? Hvis det er tilfelle, kan det godt hende du ikke bare kan flytte til faren din. Da må du diskutere saken din med noen som kjenner regelverket godt og som kan se på din sak spesielt, i forhold til det.

Mitt forslag er at dere ber om en samtale på nærmeste familievernkontor. Her har de mye erfaring i å hjelpe familier med slike spørsmål. Du kan møte sammen med mamma eller du kan ta kontakt og snakke med dem alene.

 

Jeg håper dette ga det svaret du trengte! Lykke til!
Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

DU skal bli hørt når foreldrene dine skilles

Saks og hjerte som er klippet i to (colourox.com)

Når foreldre skilles hender det at de flytter langt fra hverandre. For mange blir det mye reising mye fram og tilbake, og selv om foreldrene bor ganske nær hverandre kan livet bli ganske upraktisk. Fra du har fylt 12 år, skal det legges stor vekt på dine meninger om hvor du vil bo.

Les mer

Råd til deg som har to hjem

Jente pakker kofferten sin (colourbox.com)

Foreldrene dine er glad i deg, men ikke i hverandre lenger. De bor hver for seg, og du flytter imellom. Du vil at alle skal ha det bra. Og helst vil du ha det bra selv også, men hvordan få til det?

Les mer

Når kan du flytte hjemmefra?

Gutt stryker ei skjorte (colourbox.com)

Du har ingen RETT til å flytte hjemmefra før du har fylt 18 år, men hvis du og foreldrene dine er enige om at du kan flytte er det ingen lov som hindrer deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om flytte hjemmefra