Hopp til hovedinnholdet

Kan man fortsette å bo annenhver uke hos foreldre etter fylte 18 år?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei! Lurte på hvordan det blir når man blir 18 år og har hatt sånn at man har bodd annenhver uke hos foreldrene sine! Er det sånn at du fortsetter med det eller hva blir det da? Jeg vet at man kan flytte hjemmefra da å sånt men jeg vil ikke det! Å bare lurte på om det er vanlig at man da fortsetter å bo annenhver uke hos foreldrene sine? Det er deg jeg vil:)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Hei - og takk for at du skriver til oss.

I  norsk lov står det at barn fra skolepliktig alder kan høres i viktige saker som angår dem. Når barn har fylt 12 år skal det legges betydelig vekt på det de mener og ønsker, men foreldrene tar den endelige avgjørelsen fram til barnet er 16 år. Når barn har fylt 16 år bestemmer de sjøl hvor mye de vil bo hos hver av foreldrene. Så dersom du og foreldrene er enige om at du kan fortsette å bo annenhver uke hos dem så er det ingen som har noe med det - det bestemmer dere i fellesskap. Da spiller det ingen rolle om du er 16 - 17 - 18 år eller eldre for den saks skyld.

Det er vanlig at ungdom bor hjemme til de er ferdig med videregående  og da er jo mange ca 19 år gamle. Da flytter mange hjemmefra fordi de skal utdanne seg videre et annet sted enn der foreldrene bor. Dersom foreldrene bor på eller i nærheten av studiestedet er det noen som fortsetter å bo hos foreldrene fordi det som oftest er noe billigere enn å leie bolig.

Det er fint at du trives med å bo annenhver uke hos foreldrene dine.

Du kan lese mer om å flytte hjemmefra i artiklene under svaret.

 

Vennlig hilsen

familieterapeuten

 

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva koster det å bo?

Kalkulator og budsjett (foto: ung.no)

Hva bruker du penger på når du bor for deg selv? Sett opp et budsjett, så får du kontroll over pengene dine.

Les mer

Når kan du flytte hjemmefra?

Gutt stryker ei skjorte (colourbox.com)

Du har ingen RETT til å flytte hjemmefra før du har fylt 18 år, men hvis du og foreldrene dine er enige om at du kan flytte er det ingen lov som hindrer deg.

Les mer

Flytting når foreldrene skiller seg

Skilsmisse kan skape en sårbar situasjon for foreldrene, men kanskje ennå mer for barna, særlig dersom én eller begge foreldre skal flytte.

Av Tiril, ungdomsjournalist i ung.no

Les mer

Når er du gammel nok?

Tar lappen (colourbox.com)

Du har egne rettigheter fra du er født, for eksempel retten til å ha et navn og statsborgerskap. Her finner du en liste med oversikt over en del viktige aldergrenser for når du er gammel nok - fra 0 til 24 år.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om flytte hjemmefra