Hopp til hovedinnholdet

Ønsker å bo bare hos pappa

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg ønsker å spørre hvordan reglene er for 13åringer som ønsker å bosette seg hos en av sine foresatte? Jeg ønsker å flytte sammen med pappa, det er mange grunner til det. Men da jeg prøvde å ta det opp med mamma nektet hun, så jeg håper at pappa kan ta den praten med henne. Er det lov? G hva er egentlig reglene for å flytte sammen med en foresatt, hvilke krav har jeg osv?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss!

Jeg forstår at det har blitt konflikt etter at du har ytret et ønske om å flytte til pappa. Du skriver at det er mange grunner til at du vil flytte til pappa. Hvis jeg forstår deg rett, er det slik at du vil bo bare hos han? Du spør hvilke krav du kan stille og hvilke regler som finnes i forbindelse med dette.

I utgangspunktet sier reglene (som du kan finne i barneloven) at helt til du er 18 år gammel er det foreldrene dine som bestemmer hvem du skal bo hos, og hvor mye du skal bo hos hver. Med andre ord er din bosituasjon noe mamma og pappa til syvende og sist har ansvar for. Da foreldrene dine skilte seg laget de trolig en avtale hos en mekler/på et familievernkontor, som sa noe om hvordan samværet skulle fordeles. Kan du huske å ha vært med å lage en slik avtale -  eller at du fikk si din mening før en slik avtale ble skrevet? Selv om det er foreldrene dine som laget og bestemte denne avtalen hadde du da, og har du nå, rett til å bli hørt når det gjelder hvor du vil bo. Barn har rett til å si sin mening og å bli hørt i slike saker fra de er 7 år gamle! Dette står også i barneloven. Samværsavtaler kan forhandles på nytt, de er ikke statiske. Det betyr at nå som dine ønsker har endret seg, må mamma og pappa snakke sammen på nytt og diskutere om de skal lage en endret samværavtale. Nå som du er 13 år er din mening svært viktig og mamma og pappa er pliktige til å ta hensyn til dine meninger når de lager en ny avtale.

Du bør fortelle begge foreldrene dine hvorfor du ønsker å flytte til pappa. Å si noe om hvorfor, er viktig! Da har de en mulighet til å forstå deg og dine behov, og de bør ta hensyn til det du vil - slik loven altså sier at de skal. Og uansett om de er enige eller ei i at du bør flytte til pappa, er det viktig at du sier ifra om at det er vanskelig å bo sammen med mamma for tiden. Det er ikke så rart at hun i første omgang nekter deg å flytte. Hun vil sikkert ikke miste kontakt med deg. Hun er jo glad i deg, hun er mammaen din! Kanskje hun ikke forstår hva du opplever som problematisk hjemme hos henne. Tror du hun er enig i det du opplever som vanskelig? Tror du at hun kan forstå det hvis du sier det? Kanskje mamma kan gjøre noe for at du skal ha det bedre sammen med henne - uansett hvor du ender opp med å bo. Hun er jo mammaen din og dere skal ha et forhold som vil vare livet ut. Da er det lurt å si ifra når ting ikke er greit, og å snakke om hva som har skjedd og hvorfor. Tror du at du kan klare å si noe om dette til mamma? Hvis du klarer det vil dere trolig få det litt bedre med hverandre. 

Hvis du forsøker å snakke med foreldrene dine håper jeg at du møter forståelse og en vilje til å endre situasjonen slik at den blir god for deg. Hvis du ikke får til å snakke med dem, eller hvis du har flere spørsmål angående dine rettigheter med tanke på flytting, anbefaler jeg deg å ta kontakt med et familievernkontor. Hvis du følger denne linken kan du søke opp hvilket familievernkontor som er nærmest deg der du bor. Du kan ringe dit selv som barn bare for å få litt råd og veiledning, du trenger ikke si ifra til de voksne først. Kanskje de på familievernkontoret kan hjelpe deg å snakke med mamma og/eller pappa om at du ønsker å flytte? Det er gratis å få hjelp av dem, og det er helt vanlig at familier som har lignende problemer som dine, tar kontakt.   

Jeg håper dette var til hjelp. Jeg legger ved artikler som handler om det du tar opp. Der vil du finne flere gode råd og informasjon. 

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Flytting når foreldrene skiller seg

Skilsmisse kan skape en sårbar situasjon for foreldrene, men kanskje ennå mer for barna, særlig dersom én eller begge foreldre skal flytte.

Av Tiril, ungdomsjournalist i ung.no

Les mer

Skilsmisse

Skilsmisse

De fleste blir berørt på en eller annen måte av samlivsbrudd. Det kan være deg selv det gjelder, eller en i din familie, en venn eller en nabo. Hva skjer når man skiller seg og hva er dine rettigheter som barn i en skilsmissefamilie?

Les mer

DU skal bli hørt når foreldrene dine skilles

Saks og hjerte som er klippet i to (colourox.com)

Når foreldre skilles hender det at de flytter langt fra hverandre. For mange blir det mye reising mye fram og tilbake, og selv om foreldrene bor ganske nær hverandre kan livet bli ganske upraktisk. Fra du har fylt 12 år, skal det legges stor vekt på dine meninger om hvor du vil bo.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om flytte hjemmefra